Svet

19.06.2020. 14:54

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EK o izborima za Evropski parlament: Potrebna dalja zaštita demokratije od stranog uplitanja

FOTO: Steven Lek, Wikimedia Commons

Svet

19.06.2020. 14:54

Evropska komisija je danas objavila svoj izveštaj o sprovođenju izbora 2019. za Evropski parlament.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, izveštaj pokazuje da su mladi i glasači koji prvi put izlaze na glasanje doveli do rekordne izlaznosti na izborima 2019. Na te izbore je izašlo 50,66% Evropljana koji imaju pravo glasa, što je najveća izlaznost za 25 godina.

Gotovo polovina građana EU se sada oslanja na internet vesti kao glavni izvor informacija o nacionalnoj i evropskoj politici. 

Ipak, države članice imaju različita pravila kada je u pitanju digitalna kampanja, uključujući plaćanje za politički sadržaj putem Interneta. 

Vodila se dinamična evropska rasprava o brojnim temama koja pokazuje napredak u razvoju evropske političke dimenzije. Međutim, nacionalno specifična pitanja ostaju ključna podjednako za kandidate i glasače, ocenjuje Evropska komisija. 

Navodi se da su evropski građani izrazili zadovoljstvo slobodnim i fer izborima u EU, ali potreban je dalji rad na zaštiti demokratije od stranog uplitanja i manipulacija, kao i na promovisanju slobodnih i poštenih izbora u Evropi.

Komisija je najavila da će predstaviti Akcioni plan za evropsku demokratiju do kraja 2020. godine radi poboljšanja otpornosti demokratija u Eu i rešavanja prijetnji spoljnjeg uplitanja. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.