Vesti iz sveta

21.06.2020. 14:58

novac.hr, poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Sud Agrokoru smanjio kaznu za 52,5 miliona evra

Viši sud u Ljubljani smanjio je kaznu koju je slovenačko regulatorno za zaštitu konkurentnosti prošle godine izrekao Agrokoru sa  53,5 miliona na samo jedan milion evra, prenosi portal Novac.hr. U obrazloženju presude n...

Foto: Pixabay

Viši sud u Ljubljani smanjio je kaznu koju je slovenačko regulatorno za zaštitu konkurentnosti prošle godine izrekao Agrokoru sa  53,5 miliona na samo jedan milion evra, prenosi portal Novac.hr.

U obrazloženju presude navodi se da neprijavljivanje koncentracije nije za nameru imalo štetnog učinka na konkurentnost tržišta, već da je „rezultat nesavesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića“.

Sud je zbog toga ocenio da je novčana sankcija od milion evra „odgovarajuća i pravična sankcija za predmetni prekršaj“.

Presudom je otvorena mogućnost deblokade zaplenjenih akcija Agrokora u Mercatoru, kao i prenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, navodi ljubljanski list Dnevnik, a prenosi Polovni.hr.

Neslužbenu informaciju lista preneli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

Od ukupno 159 kompanija koje su poslovale u sastavu Agrokora, primenom nagodbe, Fortenova grupa je počela sa preuzimanjem 47 neodrživih kompanija.

Agrokor je prethodno, početkom 2017. godine, zapalo u krizu poslovanja, nakon preuzimanja Mercatora koje je dugove koncerna prema bankama i dobavljačima povećalo na preko šest milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.