Svet

22.06.2020. 14:26

TechChrunch

Autor: Nova Ekonomija

Francuska odbila žalbu Gugla na kaznu od 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Svet

22.06.2020. 14:26

Francuski vrhovni sud odbio je žalbu Gugla (Google) povodom sankcije od 50 miliona evra koju je kompaniji 2019. godine odredila nacionalna komisija zbog nedostatka transparentnosti oko korišćenja privatnih podataka Android korisnika.

Državni savet saopštio je odluku kojom su potvrđeni raniji nalazi Nacionale komisije za zaštitu podataka (CNIL) da Gugl ne navodi dovoljno jasne informacije Android korisnicima, a na osnovu kojih bi sakupljanje privatnih podataka bilo validno.

To bi dalje značilo da kompanija nije legalno nabavila potrebnu saglasnost za korišćenje navedenih podataka u personalizovanim reklamama, prenosi TechCrunch.

Sud je dalje saopštio da je sankcija proporcionalna imajući u vidu težinu i kontinuirani period trajanja transgresije.

Sankcija CNIL od 50 miliona evra i dalje je najveća izdata pod evropskom GDPR (General Data Protection Regulation) što daje slučaju određeni značaj po pitanju pravilnog funkcionisanja regulacije.

“Ljudi očekuju razumevanje i kontrolu oko toga kako se njihovi podaci koriste. Ovaj slučaj se nije ticao toga da li je saglasnost potrebna za koriščenje podataka, već time kako se tačno ova saglasnost treba nabaviti. Povodom ove odluke videćemo kakve sve promene treba napraviti”, izjavio je portparol Gugla za TechCrunch.

Maks Šrems, direktor bezprofitne organizacije za zaštitu podataka NOYB, rekao je da ova odluka zahteva znatne promene kod Gugla. 

“Njihova polisa o korišćenju privatnih podataka mora jasno naglasiti šta može biti urađeno sa privatnim podacima korisnika.”

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.