Srbija

27.06.2020. 15:08

Fonet, N1, Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Vanredna situacija i u Kragujevcu, nakon Novog Pazara i Raške

Pexels

Srbija

27.06.2020. 15:08

U Kragujevcu je zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih koronavirusom proglašena vanredna situacija, saopštio je gradonačelnik Radomir Nikolić. Obrazlažući odluku o uvođenju vanredne situacije, Nikolić je rekao da se ne može očekivati od naroda da na osnovu preporuka i urgencija sprovodi mere.

„Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zbog toga proglašavam vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada Kragujevca“, rekao je Nikolić.

On je naveo da lokalna samouprava, bez proglašene vanredne situacije, nema pravnih mogućnosti za preduzimanje bilo kakvih mera osim što može da računa na savest građana.

Gradonačelnik je naglasio da će sve mere kontorilisati policija, komunalna policija i sve inspekcije i da će svi koji ih budu prekršili biti kažnjavani na licu mesta.

„Ovo je ozbiljno upozorenje da ukoliko sami niste odgovorni i ne želite svoje zdravlje da čuvate mi vam nećemo dozvoliti da ugrožavate zdravlje građana Kargujevca koji ga čuvaju“, naglasio je Nikolić.

On je rekao da će Institut za javno zdravlje predložiti mere koje treba preduzeti radi obuzdavanja epidemije koje će biti upućene ministru zdravlja i da očekuje da će mere biti odobrene u najkraćem roku.

„Vraćamo se dva koraka unazad i uvodimo mere koje su bile na snazi u vreme vanrednog stanja na nivou cele Republike, a te mere podrazumevaju čitav niz zabrana i ograničenja“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva i zabranu održavanja svadbi i drugih porodičnih proslava, zabranu svih javnih skupova, koncerata i sportskih dešavanja.

Kako je dodao, zabrane važe i za okupljanja na javnim površinama, parkovima, tržnima centrima, dečjim igralištima.

Nikolić je kazao da će se ograničiti radno vreme ugostiteljskih objekata i propisati obaveza nošenja zaštinih maski i rukavica u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

Raška uvela preventivne mere zbog koronavirusa

Opština Raška je pre nekoliko dana donela odluku i hitnim preventivnim merama zbog pogoršane epidemiološke situacije u okruženju, a u cilju smanjenja rizika od širenja zaraze.

Naredbom je zabranjeno organizivanje porodičnih svečanosti u otvorenom i zatvorenom prostoru kao i rad ugostiteljskih objekata nakon 19 časova.

Naloženo je svakodnevno dezinfikovanje prostora oko Doma zdravlja i najprometnijih ulica.

Preporučena verskim zajednicama da preduzmu sve neophodne mere u cilju zaštite vernika.

Porast broja obolelih u Novom Pazaru

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa. 

Odlukom su obuhvaćene mere zabrane okupljanja na javnim površinama više od pet osoba, zabrana organizovanja porodičnih veselja ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 19 časova.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, a obavezna je i distanca od dva metra između stolova.

Takođe, zabranjuje se konzumiranje i upotreba nargila.

Svakodnevno će biti dezinfikovane sve medicinske ustanove kao i okolina istih ali i najprometnije gradske ulice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.