Svet

29.06.2020. 16:38

Agroklub.rs

Autor: Nova Ekonomija

Svet očekuje veću proizvodnju pšenice i kukuruza, ali ne i EU

Ukupna proizvodnja žitarica za 2020-2021. godinu biće 2,23 milijarde tona, što je povećanje od sedam miliona u odnosu na prethodne podatke, prema poslednjim procenama Međunarodnog veća za žitarice (IGC) javlja agroklub.rs.Prema ...

Foto: Pixabay

Svet

29.06.2020. 16:38

Ukupna proizvodnja žitarica za 2020-2021. godinu biće 2,23 milijarde tona, što je povećanje od sedam miliona  u odnosu na prethodnu sezonu, procenjuje Međunarodno veće za žitarice (IGC), a javlja agroklub.rs.

Prema najnovijem izveštaju prinosi pšenice bi mogli da budu 768 miliona tona, što je za šest miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu.

IGC je, međutim smanjio prognozu za Evropsku uniju, a kao razlog naveli su suvo vreme koje je smanjilo potencijalne prinose.

Tako će proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju biti 128,4 miliona tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 miliona tona.

Australija će zahvaljujući obilnim kišama imati prinos pšenice od 26,2 miliona tona, što je znatno iznad 15,2 miliona u prethodnoj godini.

Osim Australije i Kina je ostvarila povećanu proizvodnju pšenice. Očekuje se oko 135 miliona tona, što je za oko dve milione tona više u odnosu na prethodnu sezonu.

Osim pšenice i svetska proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja.

Proizvešće se oko 1,2 milijarde tona kukuruza, a kako su predviđene zalihe više nego dovoljne da ispune potražnju, očekuje se prvo stvaranje globalnih rezervi u četiri godine.

Žetva soje je bila nešto lošija u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Argentini, ali IGC smatra da će svetska proizvodnja biti 364 miliona tona u 2020-2021. godini što je malo više od prethodne projekcije od 363 miliona tona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.