Srbija

30.06.2020. 12:58

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije ispituje da li se prekomerno uvozi građevinski rebrasti beton

pixabay

Srbija

30.06.2020. 12:58

Vlada Srbije pokrenuće postupak ispitivanja u kojem će utvrditi da li se u Srbiju prekomerno uvozi građevinski rebrasti betonski čelik, što može da dovede do ozbiljne štete u domaćoj industriji, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Ovom odlukom pokreće se postupak ispitivanja za uvođenje mera za zaštitu od prekomernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, a na zahtev firme iz Sremske Mitrovice koja je jedini proizvođač ovog proizvoda u zemlji, ETALFER STEEL MILL DOO SREMSKA MITROVICA.

Kako se navodi, domaća industrija je dostavila dovoljno dokaza Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da se uvoz posmatranog proizvoda u Republiku Srbiju ubrzano povećava u apsolutnim i relativnim vrednostima u odnosu na domaću proizvodnju, što predstavlja pretnju od ozbiljne štete domaćoj industriji.

Posmatrani proizvod najviše se uvozio iz Bosne i Hercegovine i Republike Grčke od strane većeg broja uvoznika, a u 2018. i 2019. godini je došlo do naglog porasta uvoza iz Republike Belorusije, kao i iz Republike Turske.

U periodu 2015–2019. godine, uvoz posmatranog proizvoda je kontinuirano rastao i u 2019. godini u odnosu na 2015. godinu zabeležen je rast uvoza u apsolutnom iznosu za 46,88%. 

Uočen je nagli i iznenadni rast uvoza posebno iz Republike Belorusije u 2019. godini u odnosu na 2016. godinu u apsolutnom iznosu za 780,35%, a iz Republike Turske u 2019. godini u odnosu na 2015. godinu za 4482,65%. 

Potrošnja betonskog čelika u Republici Srbiji kontinuirano se povećava, ali se udeo domaćeg proizvođača i pored velikih investicija održava na približno istom nivou, umesto da raste, pa su od povećane tražnje znatno veću korist imali uvoznici. 

Zalihe domaćeg proizvoda su u stalnom su porastu, a u periodu 2017–2019. godine zabeležen je enormni porast u apsolutnom iznosu za 437,4%, što ukazuje na nemogućnost izvoza na tradicionalna tržišta, otežanu prodaju na domaćem tržištu i veliku opasnost od nastanka ozbiljne štete za domaćeg proizvođača. 

Uvozna cena posmatranog proizvoda iz pojedinih država (Republika Turska, Republika Belorusija) značajno je niža u odnosu na ostale cene iz uvoza i cenu domaćeg proizvođača, koji je radi očuvanja tržišnog udela morao da smanjuje svoju prodajnu cenu, što je, uz povećanje troškova prodate robe (oko 15%), dovelo do pada profitabilnosti (od 20,08% u 2016. godini na 12,53% u 2019. godini). 

Zaposlenost je rasla sporijim tempom nego što je bilo planirano, imajući u vidu obim ulaganja i njihov rast. Zaposlenost je u periodu 2015–2019. godine porasla za 82,6%, a investicije, u apsolutnom iznosu, za 15.167,22%. Povećan uvoz u velikoj meri ugrožava ovu značajnu investiciju i može dovesti do otpuštanja radnika.

Na osnovu dostavljenih informacija Ministarstvo će utvrditi da li se posmatrani proizvod uvozi u povećanim količinama usled nepredviđenih okolnosti i pod takvim uslovima da uzrokuje ili bi mogao da uzrokuje ozbiljnu štetu proizvođačima iz Republike Srbije istog ili direktno konkurentnog proizvoda.

Ministarstvo će, ako utvrdi postojanje povećanja uvoza  predložiti da se uvedu odgovarajuće mere za otklanjanje ozbiljne štete.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.