Svet

30.06.2020. 16:30

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Huawei možda neće učestvovati u razvoju 5G mreže u Indiji

Telekomunikacionim kompanijama Huawei i ZTE možda neće biti dozvoljeno da učestvuju u razvoju 5G mreže u Indiji, navodi se u izveštaju Times of India, prenosi CNBC.Indijski ministri razgovarali su o planovima uvođenja 5G mreže i...

Foto: Pixabay

Svet

30.06.2020. 16:30

Telekomunikacionim kompanijama Huawei i ZTE možda neće biti dozvoljeno da učestvuju u razvoju 5G mreže u Indiji, navodi se u izveštaju Times of India, koji prenosi CNBC.

Indijski ministri razgovarali su o planovima uvođenja 5G mreže i o tome da li treba dozvoliti učešće kineskim telekomunikacionim gigantima, svega nekoliko meseci nakon što je Huawei dobio odobrenje da učestvuje u razvoju ove mreže u Indiji.

Ovaj razgovor dolazi nakon što je indijska vlada rekla da će blokirati 59 kineskih aplikacija poput TikTok-a i WeChat-a, tvrdeći da ove aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Napetost između Indije i Kine porasla je zbog sporne granice na Zapadnim Himalajima, a sukob koji se tamo odigrao ranije ovog meseca prouzrokovao je smrt 20 indijskih vojnika.

„Spor između Kine i Indije, uz ekonomski stres izazvan pandemijom, verovatno je primorao vladu da razmišlja o usvajanju strategije slične američkoj koja bi najviše naštetila Kini“, rekao je za CNBC Nil Šah, direktor istraživanja u konsultantskoj kući Counterpoint Research.

Kazao je i da bi zabrana poslovanja na 5G mreži u Kini predstavljala „značajan gubitak“ za Huawei i ZTE.

Već više od godinu dana, američka vlada vrši pritisak na zemlje da zabrane kompaniji Huawei da učestvuje u razvijanju 5G mreže, tvrdeći da bi Peking mogao da koristi njihovu opremu za špijuniranje građana. 

Huawei je više puta negirao ove tvrdnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.