Svet

01.07.2020. 11:02

cms-lawnow.com

Autor: Nova Ekonomija

Moskva testira zakone o veštačkoj inteligenciji

Moskva od danas počinje sa eksperimentalnom primenom zakonskih odredbi čiji je cilj stvaranje neophodnih uslova za razvoj i uvođenje veštačke inteligencije, piše portal CMS Law Now. Cilj eksperimenta je da se primene postojeće zako...

Foto: Pixabay

Svet

01.07.2020. 11:02

Moskva od danas počinje sa eksperimentalnom primenom zakonskih odredbi čiji je cilj stvaranje neophodnih uslova za razvoj i uvođenje veštačke inteligencije, piše portal CMS Law Now. Cilj eksperimenta je da se primene postojeće zakonske norme u praksi i usklade sa tehničkim mogućnostima IT kompanija i samog tržišta.

U  eksperimentu bi trebalo da učestvuju velike IT kompanije koje koriste veštačku inteligenciju u oblasti medicine, urbane infrastrukture, kao i prepoznavanja ljudi.

Zauzvrat, to bi trebalo da doprinese razvoju tehnologija u Rusiji, imajući u vidu prava i interese pojedinaca.

Eksperiment se sprovodi u okviru Nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije, za period do 2030. godine, koju je doneo ruski predsednik.

Svrha tog dokumenta je stvaranje uslova koji će omogućiti ruskim inovacijama u obasti veštačke inteligencije da zauzmu značajan udeo na svetskom tržištu.

Prema novom zakonu, pravno lice ili preduzetnik koji posluje u Rusiji može da postane učesnik eksperimenta pod uslovom da je upisan u poseban registar, da se bavi tim tehnologijama i da u svojoj nije kršio zakon.

Gradsko veće Moskve nadležno je za uslove, zahteve i postupak za razvoj, stvaranje, uvođenje i primenu tehnologija veštačke inteligencije, kao i za korišćenje rezultata njene primene.

Savet za koordinaciju biće odgovoran za izradu strategije za unapređenje mehanizama eksperimentalnog pravnog režima i za njegovo nadgledanje. 

Na osnovu rezultata eksperimenta, koordinaciono veće će pripremiti i podneti predloge ruskoj vladi u vezi sa eventualnim promenama u ruskom zakonodavstvu.

Inače, od 1. septembra u Rusiji stupaju na snagu prvi nacionalni standardi u oblasti veštačke inteligencije.

Prvi standard pod službenim imenom GOST R 58776-2019 odnosi se na načine praćenja ponašanja ljudi i predviđanje njihovih namera, kako bi se sprečavao kriminal.

Drugi standard GOST R 58777-2019 odnosi se na vazdušni saobraćaj i  usvojen je radi uspostavljanja jedinstvenih sistema i algoritama koji se koriste u kontroli ručnog prtljaga.

Pravni aspekti veštačke inteligencije, inače, po prvi put su u Rusiji zakonski definisani.

Očekuje se da će eksperiment poboljšati zakon o ličnim podacima, koji trenutno ne uzima u obzir nove tehnologije i njihove mogućnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.