Svet

01.07.2020. 13:17

RTS, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

EU otvorila granice, konačna odluka na zemlji u koju se putuje

Savet Evropske unije usvojio je preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanje u EU za građane 15 zemlja, među kojima je i Srbija, ali je primena preporuke isključivo u nadležnosti država članica. Iz tog razloga, građani Srbi...

Foto: Pixabay

Svet

01.07.2020. 13:17

Savet Evropske unije usvojio je preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanje u EU za građane 15 zemlja, među kojima je i Srbija, ali je primena preporuke isključivo u nadležnosti država članica. 

Iz tog razloga, građani Srbije još uvek ne mogu da uđu u Nemačku, ali ni u Francusku, javlja RTS

Članice EU nisu u obavezi da automatski otvore svoje granice za svaku od 15 država sa spiska, jer je potrebno da preporuka bude usvojena i sprovedena na nacionalnom nivou.

Pre puta u neku od zemlja članica Evropske unije, putnici obavezno reba da provere u ambasadama da li je preporuka Unije usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen.

Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da do donošenja konačne odluke nemačke vlade ograničenja putovanja za građane Srbije još uvek važe.

Srpski državljani koji poseduju „D-vizu“ i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još uvek ne mogu da učine.

Izuzeci važe za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom SR Nemačke ulazak u tu zemlju biće dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, navedeno je na sajtu Nemačke ambasade u Beogradu.

Ni Francuska još uvek nije odlučila da građanima Srbije dozvoli ulazak u zemlju.

I pre nego što je preporuka usvojena, bilo je najavljeno da će putovanje građanima Srbije od 1. jula sigurno biti dozvoljeno u Grčku i Hrvatsku.

Danas stupa na snagu odluka Hrvatske o ukidanju obaveznog 14-dnevnog karantina za građane iz Srbije, BiH i Crne Gore, odlučio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ipak, kako je javio RTS, u Hrvatsku mogu samo srpski državljani sa radnom dozvolom, turističkim vačerom ili oni koji moraju da prisustvuju nekom sudskom postupku.

Austrijska vlada je objavila preporuku da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

U Austriji takođe raste broj novoinficiranih, iako manje dramatično. Trend nije dobar: sredinom meseca je broj aktuelno obolelih bio oko 300, sada je duplo veći.

Inače, Bosna i Hercegovina nije na listi zemalja čiji državljani mogu da putuju u zemlje Evropske unije, bez ograničenja, javlja Tanjug.

Kako je prenela Radio televizija Republike Srpske, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da na jučerašnjoj sednici nije razmatrana odluka o otvaranju granica BiH, jer takva odluka nije donesena u institucijama EU.

Prema njegovim rečima, procedure ostaju do daljeg.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.