Svet

03.07.2020. 13:36

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Evropljani uštedeli milijarde usled ograničenja međubankarskih naknada

Foto: Pixabay

Svet

03.07.2020. 13:36

Građani i poslovni subjekti u Evropskoj uniji štede oko dve milijarde evra godišnje usled ograničavanja provizija na transakcije platnim karticama, navodi se u analizi Evropske komisije koju prenosi Euractiv.

Propisi koji uređuju ovu oblast su u državama EU u primeni od 2015. godine, a njima je određen maksimum naknade koju trgovci moraju da daju bankama čijom karticom se plaća.

Naknade se, inače, plaćaju bankama, kako bi se njihov novac osigurao od rizika od prevare i kako bi se pokrili troškovi obrade.

Komisija u svom izveštaju zaklučuju da su mere ispunile svoju svrhu, a da korisnici smanjuju svoje troškove za do dve milijarde evra.

Izvršno telo EU zaključilo je da se integracija sektora maloprodaje, što je prioritet Unije u toku nemačkog predsedavanja, poboljšala povećanom upotrebom kartica van matičnih država, što je i dovelo do više prekograničnih transakcija putem kartica.

Komisija je takođe dodala da će u nekim oblastima biti potrebno više podataka da bi se procenila uticaj uredbe i da za sadad ne planira izmenu konkretne uredbe

Plaćanja putem kartice su najčešće bezgotovinsko sredstvo plaćanja u EU, s gotovo 70 milijardi transakcija u 2017. godini, što ukupno čini preko polovine svih bezgotovinskih transakcija.

Evropska komisija očekuje da će pandemija COVID-19 povećati beskontaktno i elektronsko plaćanje za deset odsto na trajnoj bazi. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.