Svet

03.07.2020. 16:24

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Fič: Rekordan broj nižih rejtinga i negativnih izgleda u prvom polugođu

Fič Rejtings (Fitch Ratings), firma za ocenjivanje boniteta, u prvoj polovini godine smanjila je kreditne rejtinge 33 zemalja, i očekuju dalji pad uoči pandemije koronavirusa, prenosi CNBC.Džejms Mekormak, globalni šef te kompanije za ...

Podaci sa berze Foto: Pixabay

Svet

03.07.2020. 16:24

Fič Rejtings (Fitch Ratings), firma za ocenjivanje boniteta, u prvoj polovini godine smanjila je kreditne rejtinge 33 zemalja, i očekuju dalji pad uoči pandemije koronavirusa, prenosi CNBC.

Džejms Mekormak, globalni šef te kompanije za ocenu državnih hartija od vrednosti, navodi da je Fič takođe dala negativne izglede za još 40 zemalja, odnosno da se očekuje dalji pad rejtinga.

Kreditni rejting je metod određivanja kreditne sposobnosti entiteta, odnosno mogućnosti vraćanja kredita ili suverenog duga.

U bližem okruženju Srbije, samo je rejting Slovačke smanjena sa A+ na A, dok Rumunija i Severna Makedonija imaju negativne izglede.

„Nikada u istoriji agencije nismo imali negativne izglede za 40 zemalja istovremeno“, rekao je Mekormak za CNBC.

Dodao je i da nikada nisu smanjili 33 suverena rejtinga u jednoj godini, što su sada uradili za samo pola godine. 

Među državama kojima je srezan rejting nalaze se Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Hong Kong i Slovačka.

Mekormak očekuje pogoršanje finansijske situacije svih 119 zemalja koje agencija ocenjuje, imajući u vidu da su mnoge vlade povećale potrošnju kako bi zaštitile svoje ekonomije uoči pandemije koronavirusa.

Takvo pogoršanje može se pokazati u vidu većih deficita, manjih višaka u vladinim budžetima, ili povećanju državng duga, dodao je Mekormak.

„Agencija će dalje motriti da li će vlade moći da smanje nivo duga nakon što se ekonomije oporave od pandemijie“, rekao je Mekormak.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prethodno je ocenio da su mere zabrane kretanja u mnogim zemljama kako bi se smanjilo širenje koronavirusa oštetile globalnu ekonomiju više nego što se očekivalo.

MMF je upozorio da bi globalni javni dug mogao doći do rekordne visine od preko 100 odsto svetskog BDP-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.