Srbija

04.07.2020. 18:06

Nova ekonomija, RTS, Politika

Autor: Nova Ekonomija

Vučić: Neće biti novog paketa pomoći privredi

Pixabay

Srbija

04.07.2020. 18:06

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog koronavirusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

„Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo“, rekao je Vučić na predstavljanju dronova na aerodromu Batajnica.

Podsećamo, sledeće nedelje sledi isplata posledjeg trećeg minimalca u okviru državnog paketa pomoći privredi pogođenoj pandemijom.

Zbog otežanog poslovanja, orivrednici predlažu i da se u drugom krugu pomoći još tri meseca nastavi sa isplatom minimalne zarade za radnike i da mirovanje u otplati kredita ostane na snazi. Ali samo za najugroženije sektore. 

Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba Privrednik, rekao je ranije za Politiku da nećemo imati skori oporavak privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ukoliko bude novca.

– U ovom trenutku ne treba gledati obim zaduživanja. Prioritet je da se privreda održi, a ne štednja. To je rekla i Angela Merkel. Sve države će povećati javni dug i to je neminovnost – navodi Zoran Drakulić.

On dodaje da bi trebalo nastaviti sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali da to u drugom krugu dodele pomoći bude selektivnije.

Kada je reč o kreditima za likvidnost, Drakulić kaže da su oni uglavnom korišćeni za reprogramiranje dugova, i to dobrih firmi.

Korporativne obveznice, koje su takođe bile jedna od mera u prvom krugu, dobrim privatnim kompanijama bi pomogle da se dodatno razviju. Ali sve zavisi od toga za šta će koristiti. Ta sredstva će uglavnom da odu velikim javnim preduzećima, poput „Er Srbije”, koja će imati gubitak od 150 miliona evra, ili EPS-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.