Svet

08.07.2020. 19:49

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Brisel odobrio nemački fond od 500 milijardi za pomoć firmama

Foto: Pixabay

Svet

08.07.2020. 19:49

Evropska komisija odobrila je nemačke planove za osnivanje fonda sa budžetom do 500 milijardi evra za pomoć firmama ugroženih tokom pandemijom koronavirusa.

„U ovim teškim vremenima smo u bliskoj saradnji sa zemljama Evropske unije kako bi došli do praktičnih rešenja za finansijsku pomoć firmama najviše pogođenim pandemijom koronavirusa, u skladu sa pravilima EU,” rekla je potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager.

Ona je dodala da će plan omogućiti da država bude dovoljno obezbeđena za rizik koji poreski obveznici preuzimaju i da, po pitanju rekapitalizacije, bude dovoljno podsticaja da država izađe iz preduzeća u kojima otkupljuje udeo što je pre moguće.

„Uslovi uključuju zabranu isplate dividendi, bonusa i daljih mera kako bi se ograničilo krivljenje tržišnih odnosa“, rekla je Vestager.

Do oko 400 milijardi evra fonda biće u vidu garancija, dok će se ostatak sastojiti od podređenih kredita i instrumenata za rekapitalizaciju, kojim bi država ušča u manjinsko vlasništvo u pojedinim preduzećima.

Samo firme koje nisu već smatrane kao ugrožene 31. decembra 2019. godine biće kvalifikovane za finansijsku ispomoć ovog fonda.

Takođe, nezavisno od 500 milijardi evra odobrenih od strane komisije u svrhu ispomoći ugroženim firmama, fond može skupiti i do 100 milijardi za refinansiranje državnih mera koje je već ranije odobrila komisija, što dovodi ukupan budžet fonda do 600 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.