Svet

10.07.2020. 15:41

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Kada će evro zameniti kunu i lev?

Hrvatska i Bugarska mogle očekuju da uđu u preliminarnu fazu za usvajanje evra kao svoje valute, u naredne tri godine, jer su, kako je javio Rojters, jer su, kako se dodaje, zvaničnici Evro zone spremni na taj korak.Uvođenjem Hrvatske i Bugar...

Foto: Pixabay

Svet

10.07.2020. 15:41

Hrvatska i Bugarska očekuju da uđu u preliminarnu fazu usvajanja evra kao svoje valute u naredne tri godine, jer su, kako je javio Rojters, zvaničnici Evro zone spremni na taj korak.

Uvođenjem Hrvatske i Bugarske u ERM-2 mehanizam deviznog kursa, otvorio bi put novom proširenju evrozone, prvi put od 2015. godine.

Te godine, Litvanija se pridružila valutnom bloku, koji sada broji 19 članica.

Dva izvora su navela da će odluka verovatno biti objavljena tokom ili nakon ovog vikenda, kako bi se sprečile spekulacije na tržištu.

Dodaje se da je mala verovatnoća da će odluka o odluka o pristupanju Bugarske i Hrvatske zoni evra biti poništena.

Kada se neka zemlja pridruži ERM-2 mehanizmu, u tom režimu obično provedu oko dve godine pre nego što počnu sa praktičnim pripremama za ulazak u zonu evra.

Sam proces nakon toga traje još godinu dana, pa je 2023. najranija za godina za članstvo ova dva suseda Srbije u evrozoni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.