Svet

14.07.2020. 12:52

Jutranji.hr

Autor: Nova Ekonomija

Subvencije za ekološka vozila u Hrvatskoj planule za par minuta

Hrvatski Fond za zaštitu životne srednine (okoliša) i energetsku učinkovitost, u rekordnom roku zatvorio pozive za građane i javna preduzeća, putem koga su se oni prijavljivali na konkurs za subvencije u nabavci energetski efikasnih...

Foto: Pixabay

Svet

14.07.2020. 12:52

Hrvatski Fond za zaštitu životne srednine (okoliša) i energetsku učinkovitost, u rekordnom roku zatvorio pozive za građane i javna preduzeća, putem koga su se oni prijavljivali na konkurs za subvencije u nabavci energetski efikasnih vozila, piše Jutarnji list.

Za samo dva minuta, na konkurs se prijavilo se više od 500 pojedinaca i firmi, kako bi dobili barem deo od preko 5,8 miliona evra državnih subvencija.

Ukupno je stiglo 853 prijava za subvencionisanu kupovinu eko vozila, a tu, kako se navodi, spadaju fizička i pravna lica.

„(To) je jasan signal da kao društvo počinjemo da težimo transformaciji saobraćaja. Na javni poziv namenjen građanima prijavilo se 546 korisnika, a na onaj namenjen pravnim licima njih 307“, rekli su u tom Fondu za zaštitu životne sredine.

Program sufinansiranja ove godine je nešto izmenjen, pa je maksimalni iznos podsticaja za električna vozila iznosio nešto više od devet hiljada evra.

Sufinansiranje električnih bicikala mogla su da dobiju samo pravna lica, u čiji program podsticaja su uključena i vozila na vodonik. 

Za kupovinu eko vozila i preduzeća i građani mogli su da dobiju do 40 odsto bespovratnih sredstava, odnosno od 663 do preko 9 hilajda evra, sve zavisi od kategorije vozila. 

Građani su mogli da kupe samo jedno novo vozilo, preduzeća više njih, ali u tom slučaju iznos subvenicije nije mogao da prelazi 53 hiljade evra.

Ipak, dodaje se i tekstu Jutarnjeg lista, najveća novost bila je izmena načina prijave. 

Zbog digitalizacije koju je podstakla situacijom u vezi sa koronavirusom, prijave su išle isključivo putem sistema elektronske prijave.

Ističe se da je ona sprovedena odlično, kao i da se server bio programiran da prijave zatvori automatski, odmah nakon što vrednost prijava pređe sumu određenu budžetom.

U proteklih šest godina, Fond za zaštitu životne sredine u Hrvatskoj, obezbedio je oko 14,5 miliona evra za kupovinu 3500 novih vozila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.