Svet

16.07.2020. 11:28

poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Korona ponovo odlaže javna izvršenja u Hrvatskoj

Zbog posebnih okolnosti koje je uzrokovala pandemija korona virusa, u Hrvastkoj se narednih dana očekuje produženje moratorijuma na javna izvršenja (ovrhe), prenosi portal Poslovni.hr.Predviđa se da će moratorijum na izvršne pos...

Foto: Pixabay

Svet

16.07.2020. 11:28

Zbog posebnih okolnosti koje je uzrokovala pandemija korona virusa, u Hrvastkoj se narednih dana očekuje produženje moratorijuma na javna izvršenja (ovrhe), prenosi portal Poslovni.hr.

Predviđa se da će moratorijum na izvršne postupke biti produžen sve do 18. oktobra od strane Hrvatske vlade, kao i da novonastala situacija, eventualno utiče na neke novine u odnosima između dužnika i poverenika.

Od toga se trenutno izuzimaju naplate zakonskog izdržavanje dece, sve ostalo što se sprovodi preko Financijske agencije (FINA), inače zakonski regulisanog alata za pomoć dužnicima, je u zastoju.

Prema podacima te agencije zastoj je trenutno određen za ukupno 1.089.620 osnova za plaćanje, a to se odnosi na 234.587 građana i 10.269 fizičkih lica koje obavljaju registrovanu delatnost.

Sve to znači da su njihovi računi i dalje deblokirani na osnovu zakonskih izmena, koje su stupile na snagu 18. aprila.

Očekuje se da se ta deblokada produži, nakon što istekne rok od tri meseca, 18. jula, a utemeljenje za tu odluku, kako se navodi, leži u posebnim okolnostima koje uzrokuju COVID-19 bolesti.

Zbog svih procedura, stupanje nove odluke na snagu očekuje se u „pet do 12“.

Navodi se, između ostalog, da se poveriocima i dužnicima pruža prilika za dogovor, koju ne treba propustiti, jer ide na ruku obema stranama.

Dužnici mogu da računaju na bolje uslove plaćanja, a poverioci će moći da računaju na sigurniju naplatu u uslovima težih ekonomskih prilika.

Očekuju se, dakle neki pozitivni pomaci, a hoće li se oni zaista dogoditi, zavisi od aktivnosti dužnika, dok poverenici mogu i da smanje dugovanja, po sistemu „bolje vrabac u ruci, nego golub na grani“.

Podaci koje je objavila FINA pokazuju da je tokom aprila, maja i juna, bilo oko 128 hiljada novih postupaka izvršenja, dok je prošle godine u istom razdoblju bilo 204 hiljade.

Sa druge strane, obustave tih postupaka su u porastu, za oko 65 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.