Svet

17.07.2020. 16:44

eKatimerini

Autor: Nova Ekonomija

Hotelijeri u Grčkoj polako otvaraju kapacitete, nadaju se najboljem, spremni na najgore

Finansijske potrebe hotelskog sektora u Grčkoj iznose oko 1,66 milijardi evra, a preduzeća koja posluju na tom tržištu prijavila su se za razne programe i sredstva finansiranja u vrednosti 1,57 milijardi eura, piše Katimerini.Izn...

Foto: Pixabay

Svet

17.07.2020. 16:44

Finansijske potrebe hotelskog sektora u Grčkoj iznose oko 1,66 milijardi evra, a preduzeća koja posluju na tom tržištu prijavila su se za razne programe i sredstva finansiranja u vrednosti 1,57 milijardi eura, piše Katimerini.

Iznos koji im je odobren, kako se dodaje, manji je od polovine i na račune će im za sada u te svrhe bit uplaćeno samo 743 miliona evra. 

Od toga je do 10. jula isplaćeno samo 77 miliona, dok je gubitak koji su hoteli napravili 830 miliona evra, pokazala su istraživanja Instituta za istraživanje i prognoze turizma.

Istraživanje je naručila Grčka komora hotelijera, a posmatrana je aktivnost hotela počevši od 30. juna do 10. jula.

Podaci pokazuju i da je udeo hotela koji su već otvoreni ili koji će biti otvoreni do avgusta 84 odsto ukupnih kapaciteta zemlje, dok rukovodstvo 9 odsto njih još uvek nije odlučilo da li će raditi.

Oko 6 odsto hotela u Grčkoj odlučilo je da neće raditi ove godine, dok će od onih koji rade tokom cele godine biti otvoreno 90 odsto naspram 80 procenata sezonskih.

Glavni razlozi za neaktivnost su nedostatak novca i potražnje za uslugama, navodi se u istraživanju.

Zbog svih okolnosti izazvanih pandemijom očekuje se da pad prihoda svih čalanova Grčke komore hotelijera bude oko 67 odsto.

Ukupni prihodi njenih članova prošle godine bili su 8,4 milijarde evra, pa se očekuje da gubitak ove godine bude preko 5,5 milijardi evra.

U grčkom hotelijerstvu radi više od 186 hiljada radnika, a pad u poslovanju koji se očekuje ove godine mogao bi da 46 hiljada njih ostavi bez posla.

Inače, hoteli u Grčkoj su zbog otkazanih aranžmana, već morali da vrate više od 160 miliona evra turističkim operaterima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.