Srbija

20.07.2020. 10:24

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije skočila 2019. godine, kao i deficit

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2019. godini iznosila je 41,4 milijarde evra, što označava porast od 8,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, naveo je Republički zavod za statistiku (RZS).Izvoz robe u Srbiji tokom ce...

Foto: Pixabay

Srbija

20.07.2020. 10:24

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2019. godini iznosila je 41,4 milijarde evra, što označava porast od 8,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, naveo je Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvoz robe u Srbiji tokom cele prošle godine imao je vrednost od 17,5 milijardi evra, što je povećanje od 7,7 odsto u poređenju na 2018. godinu, dok je uvoz robe imao vrednost od 23,8 milijardi evra, odnosno 8,9 odsto više na međugodištnjem nivou.

Spoljnotrgovinski deficit je, dakle, iznosio 6,3 milijardi evra, što je 12,5 odsto više u odnosu na prethodni period, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 73,4 odsto, 0,9 procentna poena manje nego 2018. godine.

Kako navodi RZS, spoljnotrgovinska razmena Srbije bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 61,8 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA (Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini), sa kojima imamo suficit u razmeni od oko 2 milijarde dolara, što je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, nafte i naftnih derivata, električnih mašina i aparata, kao i drumskih vozila i pića.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.