Srbija

20.07.2020. 12:33

Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Test samostalnosti više uticao na odjavu preduzetnika od korone

Od početka godine do polovine jula delatnost je privremeno odjavilo 12.185 preduzetnika, iako im u novom naletu pandemije nije zabranjen rad određeni broj se i dalje sam odjavljuje, kaže portal ekapija.Prema podacima Agencije za privredne regi...

Foto: Pixabay

Srbija

20.07.2020. 12:33

Od početka godine do polovine jula, delatnost je privremeno odjavilo 12.185 preduzetnika. Iako im u novom naletu pandemije nije zabranjen rad, određeni broj se i dalje sam odjavljuje, navode Večernje novosti.

Prema podacima Agencije za privredne registre, tokom čitave prošle godine na ovaj korak se odlučilo 10.315 preduzetnika.

Tokom ove godine među onima koji su privremeno odjavili delatnost najviše je preduzetnika koji se bave računarskim programiranjem, konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem, frizerski i kozmetički saloni, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultanti u infirmacionim delatnostima i taksi prevoznici.

Samo odjavljenih programera ima gotovo pet hiljada, a virus nije bio jedini razlog za njihovu odjavu.

Od početka marta preduzetnici koji žele da postanu paušalci moraju da prođu test samostalnosti. U IT sektoru velike kompanije angažuju radnike kao preduzetnike, a oni, između ostalih, ne bi prošli ovu proveru i to je jedan od razloga zašto se veliki broj njih odlučio za odjavu.

„Preduzetnici su privremeno prekinuli poslovanje zbog otežanih uslova koje je izazvala korona, ali oni nisu većina“, smatra Snežana Mitrović iz Udruženja Računovodstvena komora Srbije.

„Najviše je među njima paušalaca koji su odustali zbog testa samostalnosti. Ukoliko se utvrdi da nisu samostalni, preti im dodatno poresko opterećenje prihoda koje ostvaruju od usluga i prometa dobara sa drugim pravnim licima. Upozoravali smo Ministarstvo finansija kakav će efekat imati te zakonske izmene“, objasnila je ona.

Od početka godine osnovano je 4.548 firmi, svega 2,4 odsto manje nego prošle godine. U preduzetništvo je krenulo njih 13.577, što je 37,7 odsto manje nego prošle godine.

Pored teških uslova poslovanja, broj onih koji su zatvorili svoje firme je manji nego lane. U ovom periodu ugašeno je 1.786 firmi, što je četiri odsto manje nego prethodne godine. 

Među preduzetnicima, od posla je odustalo njih 1.862, što je 15 odsto manje nego prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.