Svet

21.07.2020. 10:38

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Francuska se neće pridružiti globalnoj zabrani Huavej opreme

Francuska neće biti deo globalnog pokreta za zabranu Huaveja u izgrađnji 5G mreže, izjavio je u utorak ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer, javlja agencija Rojters.Ministar je naglasio da će strateški interesi Francuske biti ...

Foto: Pixabay

Svet

21.07.2020. 10:38

Francuska neće biti deo globalnog pokreta za zabranu Huaveja (Huawei) u izgrađnji 5G mreže, izjavio je danas ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer, javlja agencija Rojters.

Ministar je naglasio da će interesi Francuske na taj način svakako biti zaštićeni, a da će Pariz obratiti posebnu pažnju na osetljiva mesta od strateškog značaja koja treba da zaštiti.

Le Mer je ponovio svoj stav da Francuska neće diskriminisati nijednu kompaniju u pogledu telekomunikacionih mreža i komentarisao da Huavej čini 30 odsto 4G infrastrukture u zemlji.

Iako neće biti zabrane, Francuska agencija za sajber bezbednost ANSSI savetuje francuskim telekomunikacionim firmama da izbegavaju opremu kineskog tehnološkog giganta.

Kako navodi Rojters, odluka francuske agencije po pitanju Huavej opreme od ključnog je značaja za dve od četiri telekomunikacione firme ove zemlje, Bouygues Telekom i SFR, jer im je trenutno oko polovina mreže sačinjena od opreme kineske tehnološke grupe.

Francuski ministar je takođe osudio Kinu zbog navodnog zlostavljanja manjinskog muslimanskog stanovništva.

Američki stručnjaci i aktivisti kažu da se u pritvorskim centrima u Sinkjangu nalazi najmanje milion etničkih Ujgura i drugih muslimana.

Kina ih opisuje kao „centre za obuku“, koji pomažu da se zaustavi terorizam i ekstremizam.

Vlada SAD savetovala je svoje NATO saveznike da isključe kinesku firmu iz budućih planova za izradu telekomunikacione mreže sledeće generacije, tvrdeći da bi Peking Huaveijevu opremu mogao da koristiti za špijunažu.

Huavej negira ove i slične optužbe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.