Svet

22.07.2020. 12:00

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka opozicija traži razjašnjenje povezanosti vlasti i Vajerkarda

Nakon izveštaja da su nemačke izvršne vlasti lobirale u ime Vajerkarda (Wirecard), usred skandala koji potresa tu kompaniju, Zelena partija, Stranka slobodnih demokrata (FDP) i Levica (Die Linke) su zahtevale zvanično objašnjen...

Foto: Pixabay

Svet

22.07.2020. 12:00

Nemačke parlamentarne stranke, Zelena partija, Stranka slobodnih demokrata (FDP) i Levica (Die Linke) su zahtevale zvanično objašnjenje od ministra privrede Olafa Šolca povodom izveštaja da su nemačke izvršne vlasti lobirale u ime Vajerkarda (Wirecard), usred skandala koji potresa tu kompaniju, preneo je Euractiv.

Nemački državni i regulatorni organi su i pre toga bili predmet oštrih kritika, nakon što je Vajerkard prošlog meseca objavio da gotovo dve milijarde evra nedostaje sa računa kompanije za finansijske transakcije.

Finansijski skandal bi sada mogao ispasti još veći, pošto list Špigel (Der Spiegel) navodi da je u skandal upetljano više vladinih zvaničnika, kao i služba kancelarke Angele Merkel.

Vajerkard je u međuvremenu proglasio stečaj, nakon što je višegodišnji direktor kompanije Markus Braun prvo dao ostavku, a potom bio uhapšen za finansijske malverzacije. 

Navodno postoje dve veze zvaničnog Berlina sa Vajerkardom, a Špigel ocenjuje da su „Vajerkard i državna uprava očigledno bili mnogo bliži nego što se prvobitno mislilo“.

Prva veza je sa Sekretarijatom Angele Merkel, koji je zajedno sa samom kancelarkom učestvovao u naporima da se firma probije na kinesko tržište.

Dan pred posete Kini u septembru 2019. godine, Merkel je obavila sastanke sa bivšim ministrom privrede, a jednim od trenutnih lobista za Vajerkard, Karl-Teodorom cu Gutenbergom.

Isti dan, cu Gutenberg napisao je imejl šefu odeljenja za finansije u Merkelinom kabinetu na temu Vajerkardovog probijanja u Kinu, zahtevajući da se preduzmu „indirektne mere“. 

Nakon posete, šef odeljenja je odgovorio da je vlada pokrenula pitanje i obećao „dalje radnje“.

Nije neobično da se nemačka vlada i privreda sarađuju u organizovanju državnih delegacija, međutim, do ove ispomoći je došlo nakon više obaveštenja poslatih kancelariji ministra privrede Olafa Šolca da je Vajerkard pod istragom.

Kako prenosi Euractiv, Šolc je već u februaru 2019. godine obavešten da glavni nemački organ za finansijski nadzor istražuje Vajerkard, zbog sumnje da se bavio tržišnim manipulacijama. Kritičari tvrde i da Šolc nije dovoljno ubrzao istragu.

„Federalna vlada podržavala je Vajerkard uprkos najozbljnijih optužbi i više istraga u toku“, rekao je portparol Stranke slobodnih demokrata, govoreći da je nešto što je započeto kao skandal oko završnih računa privatne kompanije došlo do središta vlade.

Opozicija veruje da će unija konzervativnih stranaka CDU i CSU kao i socijaldemokratska partija nemačke SPD odobriti odluku oko održanja posebne sesije u Bundestag saveznom parlamentu povodom ovog pitanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.