Srbija

22.07.2020. 17:24

Beta, Danas

Autor: Nova Ekonomija

Unija posodavaca: Najugroženijim preduzećima ponovo potrebna pomoć

Svim kompanijama kojima su promet i proizvodnja smanjeni više od 50 odsto neophodna je pomoć države u vidu sličnih mera poput prvog paketa državne pomoći, izjavio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije."Pomoć je n...

Foto: Pixabay

Srbija

22.07.2020. 17:24

Svim kompanijama kojima su promet i proizvodnja smanjeni više od 50 odsto neophodna je pomoć države u vidu sličnih mera poput prvog paketa državne pomoći, izjavio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

„Pomoć je neophodna jer se pandemija nije ugasila u maju kako se računalo, pa su mnoge firme ostale bez ikakvih prihoda“, rekao je Atanacković.

On je za agenciju Beta rekao da su to najčešće firme iz oblasti turizma, hotelijerstva, saobraćaja ili neke druge privredne grane.

Dodao je da bi bilo korisno da država „što pre reaguje brzim merama, kao što su ranije bile tri minimalne zarade za zaposlene, odlaganje poreza i kreditima za likvidnost“.

Atanacković je rekao da bi za oporavak privrede od pandemije trebalo razmotriti i dugoročne mere pomoći kao što su stimulacije za pojedine sektore.

„Pre nekoliko godina kupovina mašina novcem iz profita računala se kao trošak i nije se oporezovala, pa to ponovo treba uvesti za pojedine sektore kao što su IT industrija i poljoprivreda“, rekao je Atanacković.

Ocenio je da je nelogično u ekonomskoj krizi primenjivati uredbu o plaćanju parafiskalne naknade za štetan uticaj firmi na životnu sredinu koji godišnje za velike zagađivače iznosi i do dva miliona dinara.

Ranije je Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), zajedno sa još nekoliko udruženja, zatražila od države da pomogne sektorima privrede koji su najugroženiji usled posledica epidemije korona virusa, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.