Svet

23.07.2020. 10:40

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Tviter: Hakeri imali pristup privatnim porukama korisnika, među njima i jedan političar

Tviter navodi da su hakeri, odgovorni za prošlonedeljni napad na ovu društvenu platformu, uspeli da se dokopaju i privatnih poruka sa 36 naloga uključujući i jednog političara iz Holandije, javlja agencija Rojters.Iako Tviter nij...

Foto: Pixabay

Svet

23.07.2020. 10:40

Tviter je saopštio da su hakeri koji su organizovali prošlonedeljni napad na tu društvenu mrežu uspeli da se dokopaju i privatnih poruka sa 36 naloga uključujući i jednog političara iz Holandije, javlja agencija Rojters.

Iako Tviter nije imenovao holandskog zvaničnika, holandski lokalni mediji su prošle nedelje izvestili da je u pitanju anti-islamski političar Gert Vilders. 

Haker intervjuisan na holandskom radiju tvrdio je da je u to vreme imao pristup Vildersovim privatnim porukama.

Kompanija je saopštila da nema naznaka da su dobijene privatne poruke bilo kojeg drugog političara.

Tviter je utvrdio da su hakeri pokušali da se dokopaju i arhiva „Your Twitter Data“ sa osam naloga, među kojima su i privatne poruke.

Otkriće je usledilo tokom istrage upada u sistem Tvitera i krađe naloga poznatih biznismena, kompanija i političara, među kojima Baraka Obame i Džoa Bajdena.

Tviter profili velikih kompanija i pojedinaca kompromitovani su u jednom od najozbiljnijih bezbednosnih propusta koje je platforma ikada doživela, sa ciljem promovisanja bitkoin prevare.

Kompanija je potvrdila da su njeni interni alati za zaposlene bili ugroženi i korišćeni prilikom upada, što može objasniti opsežnost i koordinaciju napada.

U svega par sati nakon započetog hakerskog napada, oko 300 ljudi je naselo na prevaru i poslalo bitkoine u vrednosti većoj od 100.000 dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.