Svet

24.07.2020. 17:14

Rojters

Autor: Nova Ekonomija

Kina zatvara američki konzulat SAD kao odgovor na američke mere

Kina je naložila Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore konzulat u gradu  Čengdu, u provinciji Sinhua na jugozapadu zemlje, kao odgovor na zahtev američkih vlasti da Kina zatvori svoj konzulat u Hjustonu, javio je Rojters.Kako je pre...

Foto: Pixabay

Svet

24.07.2020. 17:14

Kina je naložila Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore konzulat u gradu Čengdu, u provinciji Sinhua, na jugozapadu zemlje, kao odgovor na zahtev američkih vlasti da Kina zatvori svoj konzulat u Hjustonu, javio je Rojters.

Kako je preneo Asošijejted pres, Sjedinjene Američke Države su taj potez obrazložile optužbama da Kina „krade podatake o medicinskim i drugim istraživanjima“. 

Zvanični Peking  je nakon toga saopštio da će odgovoriti recipročnom merom ukoliko Vašington ne razmotri svoju odluku. 

„Amerika je ozbiljno prekršila međunarodno pravo, osnovne norme međunarodnih odnosa i uslove Konzularne konvecije Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Naši bilateralni odnosi su narušeni“ saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. 

U saopštenju se dodaje da su kineske vlasti obavestile američku ambasadu da povlače saglasnost za rad konzulata u Čengduu koji je otvoren 1985. godine. 

Zaposlenima je dat rok od 72 sata odnosno do ponedeljka ujutru da isprazne objekat, a američka ambasada u Pekingu se još nije oglasila tim povodom.

Zbog tenzija u američko-kineskim odnosima, opala je tražnja za akcijama na regionalnoj berzi u Kini, a nacionalna valuta juan je zabeležila najnižu vrednosti u protekle dve nedelje. 

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su se naglo pogoršali ove godine, počeviši od trgovine i tehnologije, preko rešavanja krize izazvane korona virusom i pitanja autonomije Hong Konga.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Sjedinjene Američke Države i saveznici moraju da izvrše pritisak na Komunističku partiju Kine kako bi promenila način na koji sada vodi politiku.

Profesor Univerziteta Fudan u Šangaju i stručnjak za američke studije Vu Žinbo, objasnio je da je Americi konzulat u Čengduu važan jer preko njega dobija informacije o strateškom naoružanju koje razvijaju Kina i Tibet. 

Dodaje da je taj konzulat, u ekonomskom smislu, manje važan američkim vlastima konzulata u Šangaju, Guangdžou i Hong Kongu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.