Svet

27.07.2020. 17:01

The Guardian

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka najcenjenija zemlja na svetu

Rezultati najnovije globalne ankete o liderstvu pokazuju da je Nemačka treću godinu zaredom najcenjenija zemlja na svetu i da je za sobom ostavila Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države koje se bore za drugo mesto, prenosi Gardijan.Nemačka je po re...

Foto: Pixabay

Svet

27.07.2020. 17:01

Rezultati najnovije globalne ankete o liderstvu pokazuju da je Nemačka treću godinu zaredom najcenjenija zemlja na svetu i da je za sobom ostavila Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države koje se bore za drugo mesto, prenosi Gardijan.

Nemačka je po rezultatu godišnje ankete daleko ispred ostalih svetskih sila, pošto je 44 odsto ispitanika smatra globalnim liderom. 

Sjedinjene Američke Države su dobile 33 odsto glasova, dok Kina i Rusija zaostaju za 1 odnosno 3 procenta.

Rezultati su prikupljeni u okviru godišnjeg istraživanja koje je sprovela konsultantska agencija Gallup.

Time se u pitanje dovodi nedavna tvrdnja američkog sekretara Majka Pompea da su Sjedinjene Države savršeno pozicionirane kao svetski lider koji ideološki može da se suprotstavi Kineskoj komunističkoj partiji.

Anketa je sprovedena među punoletnim stanovništvom 135 zemalja u 2019. godini, pre pandemije korona virusa. 

Zbog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom, usled koje su postale jedno od najvećih svetskih žarišta Kovida 19, SAD bi u rejtingu mogle još više da padnu u narednim istraživanjima. 

Istraživanje je demantovalo tvrdnje Donalda Trampa da je popravio ugled svoje države u svetu. 

U prilog tome ide podatak da su SAD bile najcenjenija zemlja na svetu tokom svih godina administracije Baraka Obame, izuzev 2011. godine, a da su za vreme Trampove administracije izgubile na popularnosti.

„S druge strane Nemačka kancelarka Angela Merkel, koliko god je neki voleli ili ne, pokazala se kao jedan od najpouzdanijih lidera u izuzetno nesigurnim vremenima, kako u Evropi tako i u svetu“, objasnio je glavni urednik u kompaniji Gallup, Muhamed Junis.

Poverenje u američko vođstvo je najniže u evropskim zemljama saveznicima SAD gde samo 24 odsto ispitanika ima poverenje u tu zemlju kao lidera.

Slično je i u Australiji gde Ameriku, kao svetskog lidera, smatra svega 23 procenta ispitanika.

Jedini kontinent gde je ugled SAD pretežno pozitivan je Afrika, gde je oko 52 odsto ispitanika vidi kao globalnog lidera.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.