Srbija

28.07.2020. 11:54

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Sindikati traže da se reguliše zarada tokom samoizolacije

Pixabay

Srbija

28.07.2020. 11:54

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS)  podnela je inicijativu Ministarstvu rada kojom traži da se donese zakonski akt koji na jedinstven način uređuje visinu zarade tokom samoizlocije zbog virusa korona, pišu Novosti.

Glavni povod je različita praksa poslodavaca – od isplate pune plate do njenog umanjenja, a posebno što su mnogi radnicima za period proveden u samoizolaciji retroaktivno uručivali rešenja o korišćenju godišnjeg odmora. 

„Dešava se da veliki broj poslodavaca radnicima koji su bili u samoizolaciji, za taj period retroaktivno uručuje rešenja za godišnji odmor. Uglavnom su to neiskorišćeni dani od prethodne godine. U nekim slučajevima zaposleni dobijaju punu platu. Treće rešenje, koje većina poslodavaca primenjuje, jeste da period samoizolacije tretira kao bolovanje i isplaćuje 65 odsto od zarade, kaže za Novosti predsednica ASNS, Ranka Savić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.