Svet

28.07.2020. 17:46

iskra.bg

Autor: Nova Ekonomija

Protest bugarskih turističkih agencija, traže pomoć države

U nizu protesta ovih dana u Bugarskoj učestvuju i turoperatori koji od vlade u Sofiji zahtevaju da se preduzmu mere za spas turističke privrede u toj zemlji, preneo je bugarski portal Iskra.Prema navodima demonstranata, sektor bi morao da se po...

Foto: Pixabay

Svet

28.07.2020. 17:46

U nizu protesta ovih dana u Bugarskoj učestvuju i turističke agencije i turoperatori koji od vlade u Sofiji zahtevaju da se preduzmu mere za spas turističke privrede u toj zemlji, preneo je bugarski portal Iskra.

Prema navodima demonstranata, sektor bi morao da se podrži finansijski od strane države jer je pretrpeo veliku štetu zbog pandemije.

Deo njihovog zahteva su primena kriznog plana i šeme subvencija za turoperatore i turističke vodiče.

Pavlina Ivanova iz udruženja „Budućnost za turizam“ objasnila je da protest nema političku orijentaciju. 

„Turistička industrija nema garantni fond i nema likvidnost. Ne vidimo pravac u kome treba da se krećemo“.

Ona je govorila i o teškoj komunikaciji koju su imali sa ministarkom turizma Nikolinom Angelkovom koja je smatrala da turistička privreda izvlači kapital u inostranstvo. 

Oko 32 hiljade Bugara je inače ove godine platilo da letuje u inostranstvu, svima njima, treba da se vrati novac i tu nije kraj jer postoje i obaveze koje treba platiti stranim agencijama. 

U okviru mera smanjenja PDV-a bugarski parlament je ranije odbio predlog da taj porez bude smanjen za turoperatore u periodu od početka jula do kraja godine.

Stopa tog poreza smanjena je sa 20 na devet odsto za restoranske i ketering usluge, knjige, hranu za bebe i higijenske proizvode za bebe.

Građani Srbije i Severne Makedonije od utorka inače mogu da uđu u Bugarsku, zbog turizma, uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, objavilo je bugarsko ministarstvo zdravlja, preneo je portal N1.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.