Srbija

29.07.2020. 11:37

blic.rs, krusevacinfo.com

Autor: Nova Ekonomija

Jastrebac čeka investitore, da li šuma treba da se boji drvoseča

Danas ističe rok za rani javnu uvid Elaborata za izmenu i dopunu plana generalne regulacije izletišta Jastrebac prema kome bi omiljeno izletište Kruševljana moglo da dobije skijalište.Prema tom planu, omiljeno izleti&...

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Srbija

29.07.2020. 11:37

Rok za rani javni uvid u Elaborat za izmenu i dopunu plana generalne regulacije izletišta Jastrebac prema kome bi omiljeno izletište Kruševljana moglo da dobije skijalište istekao je juče.

Prema tom planu, omiljeno izletište Kruševljana moglo bi da dobije nove sadržaje za turiste, među kojima je i skijalište.

Ostaje međutim nejasno koliko bi šume trebalo da se iseče na tom području, jer se navodi da je Jastrebac jedna od najšumovitijih planina u Srbiji.

Naglašava se da je među ciljevima aktiviranje tog prostora uz održivi razvoj turizma i očuvanje životne sredine.

Među novim sadržajima navode se: skijaške staze i ski putevi, linijski infrastrukturni objekat za prevoz skijaša, hangar za specijalnu mehanizaciju, oprema za signalizaciju i bezbednost, poligon za obuku početnika i instalacije za prevoz.

Navodi se da u okviru tih sadržaja mogu da budu zastupljeni i oni koji imaju komercijalne i uslužne delatnosti, među kojima su kafei, ski-barovi, objekti za prodaju karata, saninatrni blokovi

Urbanistički uslovi će se utvrđivati na osnovu kriterijuma i normativa za određenu vrstu objekata.

Predviđena je i gradnja staza za sankanje, ski-bob, moto skijanje, spuštanje gumama, skeleton, igre na snegu i klizališta zimi, odnosno roler poligon, bob na šinama i bike park leti.

Gradnja smeštajnih objekata predviđena je u centralnom delu izletišta, a parking na ulasku u zonu izletišta, uz ski stazu i ispred ugostiteljskih objekata.

Sadašnja turistička ponuda izletišta Jastrebac, udaljenog  od Kruševca oko 20 kilometara, uglavnom obuhvata sadržaje oko veštačkog jezera gde su hoteli, restorani, vikendice i Avantura park otvoren prošle godine.

Izmenama i dopunama plana, koje je izradilo Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje Kruševac, planira se upotpunjavanje turističke ponude jedne od najšumovitijih planina u Srbiji.

Planira se i formiranje posebne kamp zone, a novina će biti i uređenje šuma na prostoru izletišta, koje bi trebalo da postanu park-šume za odmor sa vidikovcima, trim stazama, stazama zdravlja itd.

Ono što očekuje stare i buduće posetioce su hoteli, moteli, apartmani, restorani, barovi, pivnice, kafei, trgovine, suvenirnice.

U planu je i formiranje dodatnih objekata da vikend stanovanje, a predviđena je i gradnja javnih objekata, ambulanti, apoteka, gorske službe za spasavanje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.