Svet

30.07.2020. 14:56

Al Jazeera

Autor: Nova Ekonomija

Turski parlament usvojio sporni zakon o društvenim mrežama

Turski parlament usvojio je Zakon o regulisanju sadržaja na društvenim mrežama koji će, po tvrdnjama nekih kritičara, povećati cenzuru i pomoći vlasti u gušenju opozicionih glasova, saznaje Al Jazeera.Zakon nalaže da strane d...

R4BIA.com, Wikimedia

Svet

30.07.2020. 14:56

Turski parlament usvojio je Zakon o regulisanju sadržaja na društvenim mrežama koji će, po tvrdnjama nekih kritičara, povećati cenzuru i pomoći vlasti u gušenju opozicionih glasova, piše Al Jazeera.

Zakon nalaže da strane društvene mreže odrede predstavnike u Turskoj koji će voditi računa o strahovima vlasti u vezi sa sadržajem, a postoji i krajnji rok za uklanjanje spornog materijala.

Ukoliko kompanije budu kršile ovaj novi zakon biće suočene sa novčanim kaznama, blokiranjem oglašavanja i smanjenjem opsega širokopojasnog interneta do 90 posto, čime se zapravo blokira pristup.

Vladajuća stranka predsednika Erdogana, koja s nacionalističkom strankom drži većinu u parlamentu, podržala je predlog zakona, a njegovo usvajanje nakon rasprave započete u utorak objavljeno je na Tviteru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.