Svet

06.08.2020. 16:39

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Gugl briše veliki broj Jutjub kanala povezanih sa Kinom zbog dezinformacija

Gugl navodi da je obrisao više od 2.500 Jutjub kanala povezanih sa Kinom u pokušaju da ukloni širenje dezinformacija na toj platformi, piše britanska agencija Rojters.Kanali su uklonjeni između aprila i juna, „k...

Foto: Pixabay

Svet

06.08.2020. 16:39

Gugl navodi da je obrisao više od 2.500 Jutjub kanala povezanih sa Kinom u pokušaju da ukloni širenje dezinformacija na toj platformi, piše britanska agencija Rojters.

Kanali su uklonjeni između aprila i juna, „kao deo naše tekuće istrage o kineskoj kampanji širenja dezinformacija“, saopštio je Gugl.

Kanali nisu identifikovani i Gugl je pružio malo detalja, ali je istakao povezanost sa sličnom aktivnošću koju je primetio i Tviter, a koju je u aprilu utvrdila kompanija za analitiku društvenih mreža, Graphika.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama nije dala komentar, a Peking je u prošlosti negirao optužbe o širenju dezinformacija.

Dezinformacije koje su širili strani akteri bila je goruća briga američkih političara tokom predsedničkih izbora 2016. godine, kada su kada su ruski akteri povezani sa vladom širili na hiljade lažnih poruka preko društvenih medija.

Mnogi su proveli poslednje četiri godine pokušavajući da izbegnu istu situaciju, pri čemu kompanije poput Gugla i Fejsbuka redovno objavljuju informacije o tome kako se bore protiv internetske propagande.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.