Svet

10.08.2020. 15:08

Euractiv.com

Autor: Nova Ekonomija

Donatori obećali Libanu pomoć od 250 miliona evra

Svetski lideri su u nedelju tokom međunarodne donatorske konferencije za Liban obećali više od 250 miliona evra pomoći nakon katastrofalne eksplozije luke u Bejrutu, a dogovor je da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi spr...

Foto: Wikimedia/Anchal Vohra

Svet

10.08.2020. 15:08

Svetski lideri su u nedelju tokom međunarodne donatorske konferencije za Liban obećali više od 250 miliona evra pomoći nakon katastrofalne eksplozije u Bejrutu, a dogovor je da pomoć bude upućena direktno stanovništvu kako bi vlasti bile sprečene da zloupotrebe novac, piše portal Euractive.

Petnaest svetskih lidera, uključujući američkog predsednika Donalda Trampa, učestvovalo je u virtuelnoj konferenciji koju su organizovali francuski predsednik Emanuel Makron i UN, obećavajući da će u narednim danima i nedeljama prikupiti „velike resurse“.

„Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost“, stoji u zajedničkoj izjavi sa konferencije.

Makronova kabinet saopštilo je da ukupna vrednost „obećane hitne pomoći“ 252,7 miliona evra, uključujući 30 miliona evra od Francuske, a donatori su obećali da će fokus biti na lekovima, bolnicama, školama, hrani i smeštaju.

Makron je bio prvi svetski lider koji je posetio bivši francuski protektoratnakon razorne eksplozije u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, ranjeno oko 6.000 i zbog koje sada oko 300.000 ljudi nema krov nad glavom.

Političari su takođe obećali pomoć za „verodostojnu i nezavisnu“ istragu prošlonedeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovođenjem reformi koje traže libanski demonstranti.

UN kažu da će oko 117 miliona evra biti potrebno za reagovanje u vanrednim situacijama u naredna tri meseca, za zdravstvene usluge, sklonište za hitne slučajeve, distribuciju hrane i programe za sprečavanje daljeg širenja COVID-19, između ostalih intervencija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.