Svet

12.08.2020. 12:05

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Meštani negoduju zato što je litvanska prestonica postala velika kafana na otvorenom

Litvanska prestonica, Viljnus, otvorila je javne otvorene prostore kafićima i barovima kako bi podstakla lokalnu ekonomiju, ali taj potez stvorio je sukobe među lokalnim stanovništvom, a ne samo koristi, objavio je BBC."Već četvrto jut...

Pixabay

Svet

12.08.2020. 12:05

Litvanska prestonica, Viljnus, otvorila je javne prostore kafićima i barovima kako bi podstakla lokalnu ekonomiju, ali taj potez stvorio je, pored koristi, podstakao i rasprave među lokalnim stanovništvom, objavio je BBC.

„Već četvrto jutro zaredom čistim i skupljam stotine raštrkanih stolova na otvorenom u gomilu“, žali se Asta Baškauskaite dok čisti trg blizu Trga Hales u predelu Starog grada litvanske prestonice.

Trgovi su pretvoreni u noćne klubove, a kada se zabava završi u ranim jutarnjim časovima iza gostiju ostaje veliki broj plastičnih čaša.

„Neki kafići se žale da nemaju dovoljno zaposlenih koji bi prikupljali stolove noću. Pokažem im sliku stolova koje sam sakupljao i kažem: Imam 60 godina i sakupljam ih za 20 minuta. Želim da dam dobar primer vlasnicima barova„, kaže ona. 

Viljnus, poznat po svom istorijskom Starom gradu ispunjenom vijugavim srednjovekovnim ulicama, ušao je u svetske naslove sa inicijativom da ojača lokalnu ekonomiju tokom gašenja COVID-19 – pretvarajući gradske ulice i trgove u gigantski kafić na otvorenom.

Lokalnim ustanovama je dozvoljeno da koriste javne prostore u poslovne svrhe da bi smanjili gužvu u unutrašnjem prostoru.

Neki vlasnici kafića imali su koristi od ove mere, nazivajući ga ekonomskim rešenjem nakon više meseci mučenja. Ali neki stanovnici su duboko nezadovoljni tim potezom, nazivajući to kratkoročnom inicijativom koja je uticala na životne uslove grada. 

„Kampanja o Viljnusu kao divovskom kafiću na otvorenom je dezinformacija. Viljnus je postao ništa više od jednog velikog mesta za pijančenje na otvorenom“, kaže Baškauskaite.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.