Srbija

14.08.2020. 13:10

Novosti, Sputnik

Autor: Nova Ekonomija

Kanađani pronašli 19 tona zlata na jugu Srbije?

Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis", pronašla je na jugu Srbije preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara u okviru ...

Foto: Pixabay

Srbija

14.08.2020. 13:10

Kanadska istraživačka firma „Medgold risorsis“ nagovestila je da je na jugu Srbije, po preliminarnim procenama pronašla oko sedam miliona tona rude, od koje može da se dobije blizu 19,3 tone zlata, u okviru projekta nazvanog „Tlamino“, javljaju Večernje novosti a prenosi Sputnjik.

Oni su ocenili da bi ta količina plemenitog metala po sadašnjim cenama vredela nešto više od milijardu dolara, a najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija „Tedijan“ saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške.

Što se tiče Projekta „Tlamino“, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu iznosi oko tri grama po toni. Ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Ova kanadska firma ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje „Fortuna silver“, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra „San Hoze“ u Meksiku i peruansko ležište srebra „Kailoma“.

„Medgold“ je, prema sporazumu sa kanadskim „Fortuna silverom“, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata „Lindero“, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, „Fortuna“ bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu „Tlamino“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.