Srbija

17.08.2020. 14:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Za „e-Aukciju“ stvari oduzetih u izvršenju država dala više od 35 miliona

E-aukcija...

Foto: Pixabay

Srbija

17.08.2020. 14:38

Od danas je počela primena platforme „e-Aukcija“, koja je namenjena elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Celokupan proces razvoja ovog sistema trajao je oko deset meseci i koštao je više od 35 miliona dinara, bez PDV-a.

Nova platforma omogućava odvijanje čitavog postupka elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja do oglašavanja najpovoljnije ponude, a od 1. septembra ove godine će biti jedini način javne prodaje u izvršnom postupku.

Do tada će javni izvršitelji moći da biraju način na koji će sprovoditi javnu prodaju.

Izvršiteljka podnela krivične prijave protiv građana koji su došli na javnu aukciju

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz elektronski sertifikovan potpis, а naknada za korišćenje aplikacije je 2.000 dinara. Za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na licitacijama.

„Na sajtu eaukcija.sud.rs svi zainteresovani mogu da vide šta se prodaje u izvršnim postupcima, odnosno sve što javni izvršitelji oduzmu, a predmet je javne prodaje. Takav postupak je transparentan, pošten i omogućava fer nadmetanje, za razliku od dosadašenjeg, kada je relativno uzak krug lica učestvovao u nadmetanjima“, rekla je ovom prilikom pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić.

Sistem je tokom procesa izrade prešao „trnovit put“, obzirom da je prva javna nabavka za njegov razvoj raspisana sredinom oktobra 2019. godine. 

Na tenderu je pobedilo preduzeće „SAGA DOO“ kao nosilac i njena ćerka-frima „SMART DOO“ kao član grupe ponuđača, koji su za 15,22 miliona dinara (bez PDV-a) na period od šest meseci trebali u nadležnom ministarstvu da razviju „e-Aukciju“. 

Nakon toga, u junu tekuće godine, Ministarstvo pravde je raspisalo javnu nabavku za „Održavanje i unapređenje sistema „e-Aukcija“. Na ovom tenderu ponovo je pobedio isti konzorcijum, koji je za 19,95 miliona nastavio da razvija sistem za javne aukcije.

Izvršiteljka Tamara Gucunja je za Novu ekonomiju navela da Komora javnih izvršitelja nije bila upoznata sa izmenama i unapređenjima koje Ministarstvo pravde predviđalo javnom nabavkom, u trenutku kada je ona bila raspisana.

Sve što treba da znate o izvršiteljima, a niko vam nije rekao

„Nosilac platforme za „e-Aukcije“ će u potpunosti biti Ministarstvo pravde, iako je i Komora javnih izvršitelja ranije izrazila spremnost da u punom kapacitetu brine o razvoju i unapređenju ovog sistema. Komora je na savetovanju na Zlatiboru 2019. godine ugostila kolege iz Komore izvršitelja Mađarske, kod kojih ovakav sistem postoji već duže vreme. Tom prilikom, kolege iz Mađarske su predstavile način na koji sistem e-aukcija tamo funkcioniše i ukazali na sve aspekte ovog sistema koje su u svom radu uočili“, kazala je Gucunja.

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde krajem februara izradilo poseban pravilnik koji bliže uređuje postupak elektronskog javnog nadmetanja, te da se nada da će postojati uslovi za održavanje obuka za korišćenje portala elektronskog javnog nadmetanja.

M. Agatonović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.