Svet

19.08.2020. 16:24

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Najveća brodarska kompanija kaže da će promet robe ove godine značajno opasti

Mersk (Maersk), najveća svetska brodarska kompanija za prevoz kontejnera, premašila je u sredu očekivanja profita za drugi kvartal i rekla da očekuje da će se potražnja povećati u trećem kvartalu, ali upozorila je na "značajan pad"...

Foto: Pixabay

Svet

19.08.2020. 16:24

Mersk (Maersk), najveća svetska brodarska logistička kompanija prevoz kontejnera ove nedelje je objavila da očekuje da će se potražnja za uslugam transporta povećati u trećem kvartalu, ali je upozorila je na „značajan pad“ prometa na celogodišnjem nivou, piše CNBC.

Očekuje se da će globalna potražnja za kontejnerima ove godine zabeležiti jednocifreni pad u poređenju sa prošlom godinom, a najveći operator brodova za prevoz kontejnera na svetu podigao je projekcije u odnosu na početak godine, bez obzira na očekivani pad prometa.

Mersk, koji prevozi svaki peti kontejner u globalnom lancu snabdevanja ostvario je prihod i zaradu u drugom kvartalu iznad očekivanja, jer je oštar pad prometa delimično nadoknađen višim naknadama, a nižim cenama goriva i ostalih troškova.

Danska kompanija očekuje zaradu pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) između 6 i 7 milijardi dolara, pre restrukturiranja i troškova integracije, u poređenju sa prognozom od 5,5 milijardi dolara na početku godine.

EBITDA je porasla za 25 odsto na 1,7 milijardi dolara u drugom kvartalu, što je iznad prognoze od 1,6 milijardi koju su postavili analitičari.

Ukuni prihod je smanjen za 7 odsto, na 9 milijardi dolara, u poređenju sa očekivanih 8,9 milijardi dolara.

Novčani povraćaj uloženog kapitala (CROIC) povećao se za 3,6 procentnih poena na 12,5 odsto, a prema rečima direktora Sorena Skoa, izveštaj o zaradi i bilans stanja pokazuju da je Mersk „dobro pozicioniran da finansijski i strateški izađe jači iz krize“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.