Svet

20.08.2020. 10:22

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Rast vrednosti akcija tehnoloških giganata „nezaustavljiv“

Strani analitičari smatraju da investitori koji skeptično gledaju na gotovo rekordne nivoe najvažnijih globalnih berzanskih indeksa "jako greše ako nisu spremni da učestvuju u trenutnom skoku", piše Rojters (Reuters).Kupiti deon...

Foto: Pixabay

Svet

20.08.2020. 10:22

Strani analitičari smatraju da investitori koji skeptično gledaju na gotovo rekordne nivoe najvažnijih globalnih berzanskih indeksa „jako greše ako nisu spremni da učestvuju u trenutnom skoku“, piše Rojters (Reuters).

Kupiti deonice tokom sadašnjeg trenda rasta pitanje je vredno 72 hiljade milijardi (biliona) dolara. Kako navodi Rojters, pri tom treba imati u vidu ne samo jer do sada nezabeleženi monetarni i fiskalni podsticaji ekonomiji od 20 biliona dolara doneli strukturne promene.

Pod tim podsticajima uključuju se godine društvenih promena i inovacija, a sada i pandemija koronavirusa koja može trajno promeniti način na koji ljudi rade, studiraju i kupuju, što se oslikava u trenutnom stanju tehnoloških deonica.

Međutim, ponovni rast broja zaraženih kao i predstojeći predsednički izbori Sjedinjenig Američkih Država navodi deo investitora na oprez, što je vidljivo po trenutno smanjenoj stopi Wall Street trgovanja.

Do pre nekoliko decenija deonice banaka, naftnih i industrijskih kompanija činile su najveći deo berzanskog indeksa sa 500 najvećih američkih kompanija.

Ovi sektori uobičajeno trguju po nižim vrednostima, što je jedan od glavnih razloga zašto britanski FTSE 100 indeks za ovu godinu beleži gubitak od preko 19 odsto. Sa druge strane, deonice tehnoloških kompanija SAD trguju se po odnosu cene i prinosa između 80 i 100 što je celo tržište dovelo do rekordne vrednosti.

Čineći trećinu S&P 500, tehnološke deonice najviše su dobile od zatvaranja ekonomskih aktivnosti zbog suzbijanja pandemije. To posebno važi za grupu kompanija u koju spadaju Fejsbuk, Epl, Netflix, Gugl, Majkrosoft, Amazon i Nvidia.

Investitori trenutno profitiraju od nadprosečne premije rizika držanja deonica (ERP), koji označava prinos od ulaganja u deonice u odnosu na prinos od nerizične finansijske imovine. ERP za globalne deonice trenutno iznosi 4,6 odsto, dok je za američke deonice na 4 odsto.

Iako tokom vremena ovako visok ERP može pasti, sa obzirom na kamatne stope blizu ili na nuli, analitičari smatraju da će još neko vreme ostati dovoljno privlačan investitorima.

Prema proračunu analitičara Bank of America, portfolio sastavljen od po 25 odsto deonica, obveznica, zlata i gotovine u protekla tri meseca ostvario bi rekordnih 18 odsto rasta vrednosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.