Svet

25.08.2020. 09:50

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

TikTok tužio američku vladu

Aplikacija za deljenje videa sadržaja TikTok podnela je sinoć tužbu protiv američke vlade, osporavajući napore administracije trenutnog predsednika SAD Dnalada Trampa da zabrani poslovanje američke podružnice te kompanije.Na svo...

Foto: Pixabay

Svet

25.08.2020. 09:50

Aplikacija za deljenje videa sadržaja TikTok podnela je sinoć tužbu protiv američke vlade, osporavajući napore administracije trenutnog predsednika SAD Donalada Trampa da zabrani poslovanje američke podružnice te kompanije.

Na svom blogu, TikTok je tvrdio da zabrana onemogućava da sudskim putem zaštiti svoja prava, zagarantovanim Petim amandmanom Ustava SAD.

TikTok je dodao da je izvršna naredba predsednika Trampa, koju je on potpisao početkom meseca, „ignorisala napore kompanije da dokaže da ne deli podatke sa kineskom vladom i da ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost“.

„Ne podnosimo tužbu olako, ali smatramo da nemamo drugog izbora nego da preduzmemo mere za zaštitu naših prava i prava naše zajednice i zaposlenih. Zbog izvršne naredbe koja preti da će zabraniti naše američko poslovanje, eliminisati otvaranje 10.000 radnih mesta (u SAD) i nepovratno ošteti milione Amerikanaca koji se služe našom aplikacijom za zabavu, održavanje veza ili zaradu, što je od vitalnog značaja posebno za vreme pandemije, jednostavno nema izbora“, navodi se u saopštenju.

Bela kuća i Ministarstvo pravde odbili su da prokomentarišu tužbu.

Bajtdens, majka-firma TikTok aplikacije, tvrdi da je vladi SAD pružio „obimnu dokumentaciju“ koja objašnjava TikTokove bezbednosne prakse, kojima se navodno dokazuje da je privatna kompanija koja ne deli podatke sa kineskom vladom.

Kineski Bajtdens je prethodno saoptio da smatraju da su napadi vašingtona na TikTok eskalacija ekonomskog sukoba sa Kinom, koja strogo reguliše ili zabranjuje američkim digitalnim kompanijama da posluju unutar svojih granica.

TikTok u međuvremenu nastavlja da pregovara o prodaji svojih američkih, kanadskih, australijskih i novozelandskih operacija sa Majkrosoftom, Oraklom i drugim investitorima.

Zabrana poslovanja prema međunarodnom aktu o hitnim ovlašćenjima trebalo bi da stupi na snagu 15. septembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.