Svet

25.08.2020. 12:19

jutranji.hr

Autor: Nova Ekonomija

„Pandemijski“ gubici primorali hrvatsku Ina Grupu da otpušta radnike

U hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina Grupa planiraju da otpuste oko 250 radnika zbog smanjenog obima posla, koji je nastao usled pandemije korona virusa, piše Jutarnji list."Radi se o krizi globalnog karaktera koja je pogodila sve naftne i pl...

Foto: Wikipedia/Suradnik13

Svet

25.08.2020. 12:19

U hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina Grupa planiraju da otpuste oko 250 radnika zbog smanjenog obima posla, koji je nastao usled pandemije korona virusa, piše Jutarnji list.

„Radi se o krizi globalnog karaktera koja je pogodila sve naftne i plinske kompanije pa su one uveliko reagovale na isti način, odnosno vlastite troškove i ulaganja prilagodile su situaciji na tržištu“, piše u odgovoru Ina Grupe zagrebačkom dnevniku. 

Iz te kompanije dodaju da u skladu sa takvom situacijom i očekivano sporim oporavkom industrije preduzimaju određene mere koje su usmerene na stabilizaciju i održivost poslovanja.

Ina Grup je u prvih šest meseci 2020. imala gubitak od 128 milona evra, dok je u istom periodu prošle godine beležila dobit od 249 miliona evra.

Prihodi u prvih šest meseci takođe su manji i to za 27 procenata nego 2019.

KAKVE SE PROMENE OČEKUJU

U Ini potvrđuju da su pokrenuli promene u organizaciji, kao i da u skladu sa okolnostima očekuju da će najviše 250 radnika biti obuhvaćeno novim restrukturirianjem. 

Navodi se da će u Rafineriji nafte Sisak, restrukturiranje obuhvatiti radnike koji su već duže vremena oslobođeni od radne obaveze jer ima manje posla.

Planira se otvaranje oko 40 novih radnih mesta, dok će oko 200 zaposlenih ostati da radi.

Kompanija inače planira da uloži oko 530 miliona evra u postrojenje za preradu teških ostataka nafte, prema programu razvoja do 2023. godine.

U Ini naglašavaju i da ne nameravaju da napuste grad Sisak i podsećaju da je u planu izgradnja biorafinerije, koja bi mogla da obezbedi posao za 120 direktnih radnih mesta, kao i posao za 1000 radnika u logistici.

Inače, na Facebook grupi „Radniciine“ zajedno sa ličnim podacima radnika kojima se sprema otpuštanje, takođe je objavljeno da će u rafineriji u Sisku biti podeljeno oko 250 otkaza.

HRVATSKA: INA RANICIMA DALA NEPRISTOJNU PONUDU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.