Svet

27.08.2020. 15:52

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka pooštrava mere: Ograničenja za privatne žurke, kazne za nenošenje maski

Nemačka vlada planira da pooštri mere protiv širenja zaraze, objavljeno je danas nakon sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih država u Berlinu, piše portal Poslovni.Masovne manifestacije na otvoreno...

Foto: Pixabay

Svet

27.08.2020. 15:52

Nemačka vlada planira da pooštri mere protiv širenja zaraze, objavljeno je danas nakon sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih država u Berlinu, piše portal Poslovni.

Masovne manifestacije na otvorenom ili u zatvorenom prostoru zabranjene su do kraja godine. Ovo se odnosi na „narodna slavlja, velike sportske događaje, koncerte, festivale, kao i crkvena slavlja“.

Mere dogovorene danas uključuju ograničavanje maksimalnog broja ljudi na privatnim zabavama u privatnim prostorijama na 25. Na privatnim događajima izvan privatnih prostora, odnosno u iznajmljenim salama može biti najviše 50 ljudi.

„Nažalost, poslednjih nedelja je jasno da se infekcija širi na proslavama s porodicom ili prijateljima“, saopšteno je nakon sastanka.

Na sastanku je dogovorena jedinstvena minimalna novčana kazna od 50 evra zbog nepoštovanja obaveze nošenja zaštitne maske tamo gde je ona propisana kao npr. u javnom prevozu.

Takođe je neophodno poštovati održavanje udaljenosti od najmanje 1,5 metara.

Bavarska je najavila novčane kazne od „najmanje 250 do 500 evra“ u slučaju ponovljenog nepoštovanja mera.

Menja se i pravilo besplatnog testiranja za ljude koji se vraćaju sa putovanja. Do sada je to bilo obavezno za putnike iz područja visokog rizika i dobrovoljno za sve ostale, kao i besplatno.

Od sredine septembra, kada se u svim nemačkim zemljama završavaju školski praznici, putnici iz područja visokog rizika nakon povratka u Nemačku moraće da budu u karantinu, koji se može prekinuti tek nakon pet dana u slučaju negativnog testiranja na koronavirus.

Testovi za putnike bili su predmet najžešćih rasprava tokom konferencije. Bavarska i dalje insistira na ponudi besplatnih testova na aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama.

Angela Merkel zalaže se za stroža pravila za građane koji su boravili u rizičnim oblastima, prema kojima u slučaju izostanka s posla zbog infekcije ne bi dobili platu. Takođe je protiv besplatnih testova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.