Svet

28.08.2020. 11:54

Financial times

Autor: Nova Ekonomija

Tokio: Šinzo Abe više neće biti premijer Japana

Abeova ostavka dolazi nakon osam godina predsedavanja vladom, a podneće je zbog svog zdravstvenog stanja, prenosi Fajnenšl tajms.Tokom svog mandata stabilizovao je japansku politiku i postao prvi lider u istoriji te zemlje koji joj je naj...

Foto: Fonet

Svet

28.08.2020. 11:54

Abeova ostavka dolazi nakon osam godina predsedavanja vladom, a podneće je zbog svog zdravstvenog stanja, prenosi Fajnenšl tajms.

Tokom svog mandata stabilizovao je japansku politiku i postao prvi lider u istoriji te zemlje koji joj je najduže služio.

Ostvkom  počinje i trka za predsednika vladajuće Liberalno demokratske partije u vreme kada se Japan suočava sa pandemijom korona virusa, velikim ekonomskim i sporovma u susednoj Kini i Severnoj Koreji.

„Premijer je odlučio da sada da ostavku, jer nije želeo da rizikuje i da se povlači u situaciji kada mu se zdravlje pogorša. Nastaviće da bude lider sve dok se ne odabere njegov naslednik“, rekao je Hirošige Seko šef LDP u višem domu parlamenta i jedan od Abeovih saradnika i saveznika.

„Zemlji je doneo stabilnost i povećao je učešće Japana na međunardnoj sceni, ali konkretni rezultati su u velikoj meri nestali“, rekao je Tomoaki Ivai, profesor na Univerzitetu Nihon.

Za vreme svog mandata Abe je Japanu dao novi osećaj samopouzdanja, ali nije postigao svoje glavne ciljeve.

Tu spadaju revizija pacifističkog ustava Japana, rešavanja teritorijalnog spora sa Rusijom i oživljavanje ekonomije koje bi bilo dovoljno za inflacije od dva odsto.

Abe se nadao da će prilikom svog odlaska sa funkcije proglasiti kraj deflacije, ali pandemija je poed toga što je odložila Olimpijske igre u Tokiju izbrisala i mnoge ekonomske rezultate.

STANJE NA BERZAMA NAKON VESTI O POVLAČENJU

Tokijski Topix indeks u petak je pao sa dobiti od jedan odsto na 0,7 procenata, a referentna vrednost Nikkei-a 225 opala je za ceo procenat. 

Japanska valuta koja se uvek dobro pokazuje u nesigurnim vremenima, ojačao je u odnosu na američku valutu i sada je odsno 106 jena za dolar.

ODLAU SE OLIMPIJSKE IGRE ZBOG PANDEMIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.