Srbija

31.08.2020. 16:40

Republički zavod za statistiku

Autor: Nova Ekonomija

BDP Srbije pao 6,4 odsto u drugom tromesečju

Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosio je 6,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).Prema desezoniranim podacima u drugom kvartalu je, u odnosu na...

Foto: Pixabay

Srbija

31.08.2020. 16:40

Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosio je 6,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranim podacima u drugom kvartalu je, u odnosu na prethodni kvartal, zabeležen pad BDP-a od 9,2 odsto.

Srpska privreda je u drugom kvartalu zbog svih vanrednih mera i pandemije zabeležila pad, pa je tako njen rezultat drugi najbolji u Evropi, prema Republičkom zavodu za statistiku.

Kada se govori o delatnostima, u poređenju sa istim periodom prošle godine, značajan je bio realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od 16,7 odsto.

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama pad je iznosio 7,7odsto, a u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 20,6 odsto.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4 odsto, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 7,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je na godišnjem nivou realni rast zabeležen samo kod izdataka za finalnu potrošnju države, od 8,9 odsto, dok je realni pad zabeležen kod svih ostalih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su pali za 8 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 4,7 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 11,9 odsto, izvoz robe i usluga za 20,7 odsto, a uvoz robe i usluga za 19,3 odsto, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.AC

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.