Svet

01.09.2020. 10:22

MIT Technology Review

Autor: Nova Ekonomija

MIT kritikuje Maskov neurološki čip, smatra ga „spekulativnim“

Naučnici sa prestižnog MIT-a kritikovali su Maskov neurološki čip u članku objavljenjom u magazinu MIT Technology Review, rekavši da čip ne može da ispuni stvari koje je Mask obećao.Neuralink, Maskova kompanija iza ovog neuro...

Foto: Pixabay

Svet

01.09.2020. 10:22

Naučnici sa prestižnog  Massachusetts Institute of Technology (MIT) kritikovali su neurološki čip koji je predstavio milijarder Ilon Mask, u članku objavljenjom u magazinu MIT Technology Review, ocenivši da čip ne može da ispuni stvari koje je Mask obećao.

Neuralink, Maskova kompanija koja je kreirala ovo rešenje, rekla je da ima za cilj da „ugradi čip koji uključuje hiljade elektroda u najsloženiji ljudski organ, kako bi pomogao u izlečenju neuroloških stanja poput Alchajmerove bolesti, demencije i povreda kičmene moždine“.

Međutim, naučnici sa MIT-a kažu da „nijedan od ovih ciljeva nije nadohvat ruke, a malo je verovatno da će ikada i biti“, nazivajući većinu medicinskih tvrdnji Neuralinka „veoma spekulativnim“.

MIT je brzo istakao da je „Mask spretno izbegavao da daje rokove ili se obavezuje na rasporede (plasiranja proizvoda)“ tokom svoje prezentacije.

Neuralink nije prva kompanija koji veruje da bi moždani implantati mogli da prošire ili vrate ljudske sposobnosti umanjene usled bolesti.

Istraživači su počeli da stavljaju sonde u mozak paralizovanih ljudi krajem 1990-ih kako bi pokazali da im signali mogu omogućiti da pomeraju robotske ruke ili računarske kursore. A miševi sa vizuelnim implantatima zaista mogu da primete infracrvene zrake.

Nadovezujući se na taj rad, Neuralink kaže da se nada da će dalje razvijati takve interfejse mozak-računar (ili BCI) do tačke kada se može instalirati u lekarskoj ordinaciji za manje od sat vremena.

„Ovo zapravo funkcioniše“, rekao je Mask o ljudima koji kontrolišu računare pomoću moždanih signala.

Međutim čak i četiri godine nakon formiranja kompanije, Neuralink nije pružio dokaze da može da leči depresiju, nesanicu ili desetak drugih bolesti koje je Mask spomenuo.

Jedna teškoća koja je pred kompanijom je usavršavanje mikrožica koje mogu „preživeti“ u ljudskom mozgu, samo taj problem mogao bi da košta kompaniju godine razvoja.

„Uprkos dugačkoj listi medicinskih aplikacija koje je Mask predstavio, Neuralink nije pokazao da je spreman da se posveti bilo kojoj od njih. Tokom događaja, kompanija nije obelodanila planove za započinjanje kliničkog ispitivanja“, zaključuje se u članku. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.