Srbija

02.09.2020. 13:10

RGZ

Autor: Nova Ekonomija

U prvom polugođu prodato 13 odsto manje nekretnina

Foto: Pixabay

Srbija

02.09.2020. 13:10

Broj prometovanih nekretnina opao je za 13 odsto u prvom polugodištu, dok je vrednost transakcija na tržištu nepokretnosti opala za 8 odsto, na oko 1,7 milijardi evra, navodi se u analizi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

To ukazuje da su u prometu bile skuplje nepokretnosti, a najnoviji podaci ukazuju da je u različitom obimu pala vrednost većine prometovanih nepokretnosti, osim vikendica i garaža.

Tako je ukupna vrednost kupljenih i prodatih stanova na međugodišnjem nivou pala za nešto više od 11 odsto, na oko 935 miliona evra.

Prosečna cena stanogradnje za teritoriju Republike Srbije u posmatranog periodu za starogradnju je 997 evra po kvadratnom metru (EUR/m2), a za novogradnju 1.337 EUR/m2 , dok je u prvom polugodištu 2019. godine za starogradnju trebalo izdvojiti 950 EUR/m2, a za novogradnju 1.320 EUR/m2.

Za vreme vanrednog stanja, u odnosu na ukupan obim prometa, stanovi su se prodavali u znatno većem procentu u poređenju sa prethodnim periodom.

Prodaja građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta i stambenih objekata je istovremeno opala za nekoliko procenata.

„Posle vanrednog stanja tržište se vratilo na nivo pre vanrednog stanja, gde su stanovi i dalje najtraženiji na tržištu nepokretnosti, a povećan je učinak građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, stambenih objekata i vikendica“, navodi se u izveštaju.

Poređenjem sa istim periodom 2019. godine, broj prometovanih kuća je manji za 11 odsto, dok je promet vikendica veći za 39 odsto.

Najznačajnije povećanje u broju kupljenih vikendica i njihove vrednosti je zabeleženo u Vojvodini. 

Najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Beogradu, sa blizu 875 miliona evra,od čega su stanovi 594 miliona evra.

Za njim slede Novi Sad sa 199 miliona evra i Niš sa 57 miliona evra.

Prvih 40 najskupljih stanova u ovom periodu, po jediničnoj ceni, prodato je u Beogradu na vodi, dok je najskuplji kvadrat takođe na lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.124 evra po metru kvadratnom.

Ukupan broj prometovanih poslovnih prostora je 953, što je za 15 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, a cene prometovanih poslovnih prostora se kreću od minimalnih 29 EUR/m2 do 11.026 EUR/m2.

Cene prometovanog građevinskog zemljišta imaju širok raspon koji je posebno izražen kod građevinskog zemljišta namenjenog za stambeno-poslovnu gradnju, a kreću se od minimalnih 10 EUR/ar do preko 80.000 EUR/ar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.