Svet

03.09.2020. 15:41

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Herbalajf kažnjen sa preko 123 miliona dolara zbog podmićivanja zvaničnika

Foto: Wikimedia/Herbalife Nutrition

Svet

03.09.2020. 15:41

Multi-level marketing kompanija „Herbalajf nutrišn“ moraće da plati kaznu od 123,3 miliona dolara zbog podmićivanja medija i državnih službenika u Kini, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD, a prenosi Rojters.

Vlasti navode da je Herbalajf u periodu od 2007. do 2016. godine podmićivao kineske zvaničnike putem novca, raznih oblika zabave, plaćenih obroka i putovanja, sa ciljem dobijanja dozvola za prodaju, ali i kako bi smanjili nadzor ili kako bi suzbili negativne vesti iz državnih medija o toj kompaniji.

Američka firma, koja se bavi prodajom i plasiranjem prehrambenih dodataka, postigla je nakon tri godine procesa sporazum o priznavanju krivice sa tužilaštvom.

Zakon o koruptivnim praksama u inostranstvu sprečava firme koje posluju u inostranstvu da podmićuju strane državljane ili organizacije.

Kina je 2016. godine činila 19 odsto prihoda kompanije, koji su te godine iznosili 4,49 milijardi dolara.

Herbalajf je 2006. godine, kada su počeli da podmićuju kineske zvaničnike, na tom tržištu ostvarivao svega 7 odsto svojih globalnih prihoda.

Prošle godine, Herbalajf se nagodio sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) oko plaćanja kazne u iznosu od 20 miliona dolara, zbog obmane investitora po pitanju svog poslovanja u Kini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.