Svet

04.09.2020. 15:15

Dojče vele

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka: Ukinuta obaveza nošenja maske u školama

Od 1. septembra u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji više nema obeze nošenja maske tokom školskih časova. Ta odluka izazvala je oštro negodovanje među đacima, roditeljima i nastavnicima, piše Dojče ve...

Foto: Pixabay

Svet

04.09.2020. 15:15

Od 1. septembra u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji više nema obeze nošenja maske tokom školskih časova. Ta odluka izazvala je oštro negodovanje među đacima, roditeljima i nastavnicima, piše Dojče vele.

Ministarka obrazovanja Ivon Gebauer tvrdi da je početak škole bio uspešan i da zato propisi mogu da se ublaže. Međutim, mnogi kritikuju tu odluku.

„Zastrašujuće je koliko je Ministarstvo obrazovanja Severne Rajne Vestfalije lakomisleno. Čime opravdavaju ukidanje obaveze nošenja maske?“, napisala je na Tviteru Maike Finern, predsednica sindikata prosvetnih radnika te pokrajine.

Opozicija optužuje pokrajinsku vladu da nema plan, jer nije predložila nikakve dalje zaštitne mere. 

S druge strane, ministarka Gebauer uverava javnost da je taj korak moguć zato što je broj infekcija od početka školske godine u padu. I tvrdi da „ovu odluku podržava veliki deo stanovništva.“

Gotovo 98 odsto škola u Severnoj Rajni Vestfaliji trenutno nastavu drži u školama, a ne onlajn. Samo tri škole potpuno su zatvorene.

Držanje udaljenosti od metar i po u učionicama gotovo nemoguće. Mnogi, uključujući i predsednika Udruženja učitelja Hajnc-Petera Majdingera, zato smatraju da je potrebno nositi masku na času. „To je žrtva koju moramo da podnesemo, bar privremeno, kako bismo sprečili drugi talas zaraze“, izjavio je Majdinger.

Pojedine škole odlučile su da zadrže obavezu nošenja maske.

ZAŠTITNE MASKE NEIZOSTAVNE I NAKON VANREDNOG STANJA U ŠPANIJI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.