Svet

07.09.2020. 13:45

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Grčka želi da ojača odbrambeni sektor kako rastu tenzije sa Turskom

Grčka planira da nabavi oružje, pojača svoje vojno osoblje i obnovi odbrambenu industriju, zbog sve jačih tenzija sa NATO saveznikom Turskom oko energetskih resursa u istočnom Mediteranu, saopštio je danas portparol grčke vlade, pi&scaro...

Foto: Pixabay, Greek Army Independence Day

Svet

07.09.2020. 13:45

Grčka planira da nabavi oružje, pojača svoje vojno osoblje i obnovi odbrambenu industriju, zbog sve jačih tenzija sa NATO saveznikom Turskom oko energetskih resursa u istočnom Mediteranu, saopštio je danas portparol grčke vlade, piše agencija Rojters.

„Razgovaramo sa saveznicima o jačanju naših oružanih snaga“, rekao je portparol vlade Stelios Petsas novinarima, dodajući da će premijer Kiriakos Mitsotakis izneti svoje planove kasnije ove nedelje.

Zvaničnik grčke vlade rekao je prošle nedelje da Grčka pregovara sa Francuskom i drugim zemljama oko nabavke borbenih aviona. 

Mitsotakis će se u četvrtak sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na Korzici, pre samita lidera Južne Evrope (MED 7), i razgovaraće o tom pitanju, rekao je Petsas. 

Francusko predsedništvo nije potvrdilo sastanak.

Tenzije između Turske i Grčke su porasle prošlog meseca nakon što je Ankara poslala istraživački brod u sporne vode u regionu, u pratnji ratnih brodova, nekoliko dana nakon što je Grčka potpisala pomorski sporazum sa Egiptom što je naljutilo Tursku.

Grčki konzervativni lider razgovarao je o najnovijim zaokretima u nizu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji predsedava samitima lidera EU. 

Mišel će posetiti Atinu 15. septembra, rekao je Petsas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.