Svet

15.09.2020. 09:54

Telecompaper

Autor: Nova Ekonomija

Španija će da oporezuje Whatsapp i Telegram kao mobilne provajdere

Foto: Pixabay

Svet

15.09.2020. 09:54

Španija je najavila preliminarni predlog za promenu zakona o telekomunikacijama kojom bi kompanije kao što su Whatsapp i Telegram, koje svoju uslugu nude putem interneta, dodatu na listu mobilnih operatera, prenosi portal Telecompaper.

Po tom predlogu, slični servisi moraće da se registruju kao provajderi mobilne telefonije i da, ukoliko im prihodi pređu određeni prag, plate porez koji trenutno važi za standardne provajdere kao što su Telefonika, Vodafon i drugi u toj zemlji.

Pokrenut je jednomesečni konsultacioni period povodom predloga da se oporezuju svi „provajderi međuljudske komunikacije“, uključujući one koji ne zahtevaju broj za svoj servis, a prihoduju više od milion evra godišnje.

Preliminarno rešenje predviđa da porez neće premašivat stopu od jednog evra na svakih hiljadu evra bruto prihoda.

„Način na koji koristimo komunikacione servise se promenio, i kao rezultat toga, promenili su se uslovi konkurencije“, rekao je nakon najave predloga Roberto Sančez, španski državni sekretar za telekomunikacije i digitalnu infrastrukturu.

Španska komunikaciona komisija CNMC prethodno je ove godine zahtevala od Majkrosofta da doda svoj „Skype Out“ servis u španski registrar mrežnih provajdera, i predložila novčanu kaznu za irski ogranak te američke firme zbog toga što „nije objavila uvođenje servisa koji stanovništvu omogućava elektronsku komunikaciju“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.