Srbija

15.09.2020. 16:09

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Partneri Srbija: Državno pravobranilaštvo krije ugovore javnih preduzeća

Foto: Pixabay

Srbija

15.09.2020. 16:09

Državno pravobranilaštvo odbilo je da nevladinoj organizaciji Partneri Srbija dostavi dokumentaciju o radu javnih preduzeća kojima raspolaže, uprkos tome što je Poverenik za informacije od javnog značaja rešenjem naložio da je dostave.

Na taj način Državno pravobranilaštvo postupilo je suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega su Povereniku predložili sprovođenje upravnog izvršenja, a od Upravnog inspektorata zatražili da sprovede nadzor nad primenom zakona i utvrdi nepravilnosti u radu Pravobranilaštva, te pokrene prekršajni postupak.

U saopštenju te organizacije navodi se da su u januaru 2020. zatražili predloge ugovora i druge akte u vezi sa radom JP „Elektroprivreda Srbije“, Telekoma Srbije, Er Srbije, JP „Putevi Srbije“, Parka prirode Mokra gora, HК Кrušik Valjevo, Zavoda za ispitivanje oružja i municije iz Кragujevca, JP „Železnice Srbije“, JP „Srbijagas“, Telusa i CIP Beograd.

Takođe, Partneri Srbija zatražili su i mišljenja Državnog pravobranilaštva o dostavljenim predlozima ugovora i drugim aktima.

„Državno pravobranilaštvo prvo je odbilo da dostavi svu traženu dokumentaciju, tvrdeći da kao zakonski zastupnik ne može informacije o zastupanim subjektima davati trećim licima bez njihove saglasnosti, kao i da je zaštita interesa Republike Srbije pretežnija u odnosu na interes javnosti da zna i ima uvid u traženu dokumentaciju“, navodi se u saopštenju.

Poverenik je, nakon što su Partneri podneli žalbu zbog neopravdanog uskraćivanja informacija, utvrdio da je Pravobranilaštvobez uporišta u zakonu“.

Nakon toga, Pravobranilaštvo je dostavilo deo tražene dokumentacije, svoja mišljenja na predloge ugovora u vezi sa navedenim javnim preduzećima i društvima kapitala, ali nije postupilo po rešenju Poverenika u delu koji se odnosi na dostavljanje predloženih ugovora i drugih akata.

„Ovakvo postupanje je posebno problematično sa stanovišta vladavine prava… imajući u vidu da Pravobranilaštvo, kao organ koji po definiciji treba da prednjači u primeni propisa, ovog puta radi suprotno – oglušuje se o obavezujuće, konačno i izvršno rešenje drugog državnog organa“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.