Svet

16.09.2020. 14:50

Beta

Autor: Nova Ekonomija

STO: Vašington carinama na kinesku robu prekršio međunarodna pravila trgovine

Carine koje su Sjedinjene Države odredile za robu iz Kine vrednu više od 200 milijardi dolara su nelegalne, presudila Svetska trgovinska organizacija (WTO), javlja agencija Beta.Tom odlukom je prvi put presudila protiv serije carina koje ...

Foto: Pexels

Svet

16.09.2020. 14:50

Carine koje su Sjedinjene Američke Države odredile za robu iz Kine vrednu više od 200 milijardi dolara su nelegalne, presudila Svetska trgovinska organizacija (STO), javlja agencija Beta.

Tom odlukom je prvi put presudila protiv serije carina koje je administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela nizu zemalja.

Tramp je više puta kritikovao STO, optužujući je da se „nepošteno“ odnosi prema SAD.

Telo STO za rešavanje sporova nije prihvatilo argumente SAD, da su nedozvoljene aktivnosti Kine štetne po američke interese zbog krađe intelektualne svojine i u oblasti transfer tehnologije.

Presuda teoretski omogućava Kini da uvede uzvratne carine na američku robu vrednu milijarde dolara.

Međutim, nije verovatno da će ona imati veliki konkretan uticaj, bar ne u kratkom roku, jer SAD mogu da se žale na odluku, a sud STO za žalbe trenutno ne funkcioniše, najviše jer Vašington odbija da prihvati nove članove tog tela.

Sud za žalbe, koji donosi konačne presude u trgovinskim sporazumima, ne funkcioniše od prošle godine, kada su istekli mandati dve od tri poslednje sudije.

Američke carine su uperene protiv dve grupe kineskih proizvoda.

POČELI DIREKTNI TRGOVINSKI PREGOVORI SAD I KINE

Takse od 10 odsto SAD su u septembru 2018. uvele na kinesku robu vrednu oko 200 milijardi dolara, a osam meseci podignute su na 25 odsto.

U junu 2018. SAD su uvele takse na kinesku robu vrednu oko 34 milijarde dolara.

Telo STO za rešavanje sporova presudilo je da mere SAD krše dugotrajna pravila međunarodne trgovine jer se odnose samo na proizvode iz Kine.

Prema njoj, Vašington nije adekvatno potkrepio tvrdnju da su kineski proizvodi pogođeni dodatnim carinama imali koristi od navodnih nepoštenih aktivnosti Kine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.