Srbija

17.09.2020. 11:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Niš: Olakšicama za građane protiv divljih deponija

Trenutno je u Nišu aktuaelna akcija za sakupljanje kabastog otpada i ona je besplatna, kažu za Novu ekonomiju u Javnom komunalnom preduzeću Mediana.Svi građani Niša koji žele da odlože kabast otpad mogu to da učine ako tu uslu...

Foto: Pexels

Srbija

17.09.2020. 11:33

Trenutno je u Nišu aktuelna akcija za sakupljanje kabastog otpada i ona je besplatna, kažu za Novu ekonomiju u Javnom komunalnom preduzeću Mediana.

Svi građani Niša koji žele da odlože kabast otpad mogu to da učine ako tu uslugu zakažu putem kontakt centra, a služba će doći na kućnu adresu i preuzeti tu vrstu otpada.

Građani mogu da besplatno odlože građevinski otpad ili zemlju, ali to sami moraju da doteraju na deponiju, kažu u JKP Mediana.

Napominju i da preduzeće poseduje liniju za odvajanje i presovanje reciklabilnog otpada koja se nalazi u Reciklažnom centru.

ODEĆU KUPOVATI ODGOVORNO JER TEKSTILNI OTPAD ZAGAĐUJE OKOLINU

Foto: Nova ekonomija

ODVAJANJE OTPADA

„Posude za prikupljanje reciklabilonog otpada raspoređene su po celom gradu, posebno se odvaja staklo u plave kontejnere, a posebno MET i PET ambalaža, koje je potrebno odložiti u posude za za reciklažu sa logom JKP Mediana“, objašnjavaju u tom preduzeću odgovarajući na pitanja Nove ekonomije.

Praksa da se otpad za reciklažu odlaže u posebno namenjene i obojene kante inače je počela da se primenjuje u raznim gradovima Srbije.

„Takođe u dve opštine postoje takozvane plave kante koje su zadužila individualna domaćinstva gde odlažu reciklabilni otpad, a mi kao JKP Mediana redovno prikupljamo otpad iz tih kanti i ne odovozimo ih na deponiju već u Reciklažni centar radi daljeg tretmana. Ova usluga je takođe besplatna“, napominju u Mediani.

Pored Niša, postavljanje posebnih kanti za otpad zaživelo je i u Užicu.

U tom gradu je na primer, u okviru projekta „Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC“, početkom godine počela raspodela komunalne opreme za 2.500 domaćinstava. 

Čedomir Savković

*Projekat „Zaštita životne sredine – otpad nije na bacanje“ finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.